Jöhet a lex Bayer: önkormányzati lakásügynökségek segítenek a lakhatási válságban

Harkai Péter 2021. december 3. 08:22 2021. dec. 3. 08:22

A Budapest Intézet és az Utcáról Lakásba! Egyesület közösen mutatta be azt a kézikönyvet, amely szociális lakásügynökségek létrehozásában segíti az önkormányzatokat. A bemutatón V. Naszályi Márta polgármester az I. kerület lakásügynökséggel kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt. Az I, kerület vezetője áprilisban nyilatkozott a Hírklikknek egy új önkormányzati lakáskoncepció kidolgozásáról, amivel jogszerűvé és visszaélésektől mentessé kívánják tenni ingatlanállományuk piaci alapú működtetését. Most ennek részleteit ismertette a sajtóval.

Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke elmondta, hogy szervezetük már évek óta foglalkozik a lakhatási szegénység csökkentésével, ami nem csak a hajléktalan embereket érinti, hanem mindenkit, aki nem, vagy csak nagyon nehezen tud piaci áron lakást bérelni. Programjaik között egy saját szociális lakásügynökség is szerepel, amelynek célja, hogy magántulajdonú, üresen álló lakások bevonásával bővítse a megfizethető bérlakások számát. A kézikönyv azért született, hogy az innovatív megoldás szélesebb körben ismertté váljon, és minél több önkormányzat kezdeményezzen hasonló programot.

Az elkészült kézikönyvet a szerzők, Váradi Balázs és Scharle Ágota, a Budapest Intézet kutatói mutatták be. Kiemelték, hogy egy hasonló lakásügynökség akkor tud sikeres lenni, ha kellően rugalmas struktúrát hoznak létre az alapítók. A lakástulajdonosok motivációi többfélék lehetnek: a közösségért tenni önmagában is késztethet arra tulajdonosokat, hogy a lakásügynökségen keresztül adják bérbe ingatlanjukat, emellett fontos lehet a kiszámíthatóság, az önkormányzat által nyújtott biztosítékok, valamint a konstrukcióval járó adókedvezmény. Váradi szerint most van itt az ideje annak, hogy az önkormányzatok belefogjanak a programba, hiszen a lakásárak folyamatosan emelkednek, miközben több hazai és külföldi példa is mutatja, hogy a konstrukció működőképes.

V. Naszályi Márta, Budapest I. kerületének polgármestere a kerületben induló lakásügynökség előkészítésének tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy 2006-os adatok alapján, több mint 3300 magántulajdonú lakás állt üresen a kerületben, miközben családok tömegei élnek nehéz lakhatási helyzetben. Emellett nagyon kevés az üres önkormányzati lakás, ezért döntöttek amellett, hogy lakásügynökséget hozzanak létre. A lakástulajdonosok, akik jelentkeznek a programba, főképp azok közül kerülnek ki, akik megörököltek egy lakást, de nincs pénzük felújítani, külföldön élnek, vagy épp tartanak attól, hogy magánúton adják ki a lakásaikat. Számukra megoldást jelent a lakásügynökség, és azoknak a bérlőknek is, akik nem tudják a piaci árakat megfizetni.

Mindez talán segít az olyan féllegális ingatlanmutyik kiküszöbölésében is, mint Bayer Zsolt  nagy port kavart budai várbeli lakásvásárlása. Mint ismert, havi 31 737 forintért bérel lakást a Budavári Önkormányzattól a publicista. A Várnegyed szívébe, az Orbán Viktor új rezidenciájától pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött: Lapinformációk szerint – a közhiteles cégadatbázis alapján – 2019 február 20-a óta az az új lakcíme, miután Bayer 2018 szeptemberében egy pilisi hétvégi üdülőingatlan, faház(?) cseréjével jutott hozzá a 49 négyzetméteres lakáshoz. A 24.hu érdeklődését akkor annyival intézte el, hogy „szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a Várban lakást szerezni magának ilyen módon."

Az önkormányzat azonban vitatja a lakáscsere-szerződést és nem kizárt, hogy a jobboldali zsurnalisztának el kell hagynia az ingatlant. V. Naszályi Márta budavári polgármester ugyanis a Spirit FM múlt heti adásában arról nyilatkozott, hogy az I. kerületi bíróságon kérte Bayer Zsolt lakáscsere-szerződésének megszüntetését. „Folyamatban van a per, egy bírósági tárgyalás volt, további tárgyalás lett kitűzve” – mondta a Várnegyed polgármestere.