Karácsony szerint nem kerülhet kereszt a Szabadság-szoborra a főváros engedélye nélkül

HírKlikk 2024. augusztus 24. 13:35 2024. aug. 24. 13:35

A Szabadság-szobor Budapesté, ha a talapzaton bármiféle változtatást szeretnének, azt csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében tehetik – szögezi le Karácsony Gergely. Nem támogatja a város jelképévé vált műalkotás egységét, elítél minden törekvést, amely meg akar csonkítani közterületi alkotásokat vallási vagy civilizációs jelképek eltávolításával, s ezért elrendelte a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását.

Mindezt szombaton reggel közzétett Facebook-posztjában írja a főpolgármester.

Budapesté szimbolikusan és Budapesté nagyon is konkrétan. Leszögezi, hogy a Szabadság-szoborról Budapest nélkül dönteni nem lehet. A szobor ugyanis – a többi kiemelt közterületi alkotáshoz hasonlóan, függetlenül az adott közterület tulajdoni viszonyaitól – Budapest Főváros Önkormányzata vagyonnyilvántartásában hosszú évtizedek óta szerepel. Beszámolt arról is, hogy már korábban is jelezte a Várkapitányságnak, majd pénteken újra nyomatékosította, hogy a szobor talapzatának tervezett átépítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása nélkül nem lehetséges. Éppen ezért, ha a Szabadság-szobor talapzatán bármiféle változtatást szeretnének, azt csakis a Főpolgármesteri Hivatallal és a Budapesti Történeti Múzeummal való megegyezés keretében tehetik. „Vagyis a Szabadság-szoborról nem a Várkapitányság, nem a kormány hoz döntést, de a műemlék kiemelt jelentősége miatt nem is a főpolgármesternek, vagy a közgyűlés valamely bizottságának dolga ez, hanem meggyőződésem szerint a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésének kell erről határoznia” – szögezi le Karácsony Gergely.

Mint azzal a Hírklikk több cikkben is foglalkozott, a kormány a Szabadság-szobor átépítése keretében egy gigantikus nagy keresztet akar elhelyezni a Budapest és a szabadság jelképévé vált szobron. Ez ellen nagyon sokan tiltakoznak, petíciót indítottak a Szabad a Hangon, majd értelmiségiek nyílt levelet köröznek, amelyben népszavazást követelnek az ügyben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom