Komjáthi Imre: Retorzióval reagált a kormány a szakszervezeti tiltakozásokra

HírKlikk 2023. szeptember 26. 16:10 2023. szept. 26. 16:10

A közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek tiltakoztak amiatt, hogy a kormány munkáltatóként megszüntette a tagdíjlevonási kötelezettségét. Komjáthi Imre, az MSZP társelnökének parlamenti felszólalásából kiderült, hogy a tiltakozás hatására a kormány még durvább törvényt akar elfogadni. 

Az MSZP társelnöke szerint megdöbbentek a szakszervezetek, hogy a korábbi heves tiltakozásuk ellenére a kormány ismét előzetes egyeztetés nélkül készül két, már augusztusban napvilágot látott, s most ismét előkerült munkavállaló-ellenes törvénymódosító javaslatot megszavaztatni a parlamenttel. 

Keddi, vezérszónoki felszólalásában Komjáthi Imre azt mondta: a közalkalmazottakra szabott, időközben elhíresült szakszervezeti tagdíjlevonási kötelezettség megszüntetése elleni tiltakozás a remélt hatásnak éppen az ellenkezőjét váltotta ki a törvényalkotóknál és újabb, ezúttal a korábbinál még durvább ötlettel álltak elő. A parlament elé kerülő módosító javaslat értelmében a törvényalkotó már nem csupán felmenti a munkáltatókat a levonási kötelezettség alól – nyitva hagyva a helyi megállapodás lehetőségét –, hanem kategorikusan megtiltja nekik a közreműködést, bezár minden kiskaput a felek előtt. A törvényt így a még megegyezésre hajló, a szakszervezetekkel való együttműködésre nyitott munkáltató sem szegheti meg.

Az MSZP társelnöke szerint a változtatás nagy érvágás lenne a szakszervezeteknek, hiszen plusz figyelmet és – a törvénytervezet indokolásával ellentétesen – plusz adminisztrációt jelent, amit egyénileg vélhetően nem mindenki fog vállalni, s végül drámai létszámcsökkenést eredményezhet. Komjáthi Imre először azt mondta, érthetetlen ez az egész szigorítás, aztán hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy egyre jobban fél a kormány az egységbe tömörülő munkavállalóktól, munkásoktól.

Elmondta, hogy a benyújtott jogszabálytervezet most még csak a köznevelés, az egészségügy, a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a köztisztviselők és a honvédelmi alkalmazottak körét érinti, de a jövőben egyetlen tollvonással akár Magyarország összes szakszervezeti tagjára kiterjeszthető, ezzel pedig az eddiginél is rosszabb helyzetbe kerülnének a magyar munkavállalók.

Komjáthi Imre emlékeztetett: a szakszervezetek tiltakozó petíciót indítottak a megbénításukat célzó jogszabály-tervezet ellen. „Szakszervezetként, szakszervezeti tagokként, munkavállalóként és felelős, szolidáris állampolgárokként nem engedhetjük meg, hogy még jobban veszélybe sodorják a magyar dolgozókat!” – fogalmazott az MSZP-s országgyűlési képviselő. 

Egy másik törvénymódosító tervezetet, a munkavédelmi törvény átírását Komjáthi Imre az előző tervnél is sokkolóbbnak nevezte, aminek szerinte túlzás nélkül életveszélyes következménye lehet. Ez a tervezet ugyanis gyakorlatilag teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget a munkáltatók válláról, s kontroll nélkül a dolgozókra bízza, ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek elleni megfelelő védelmet is. „Ezt, a munkavállalók millióinak az egészségéről és életéről szóló változtatási tervet is a szakszervezetekkel és szakértőikkel való egyeztetés nélkül, az „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló salátatörvénybe bújtatva készül az előterjesztő megszavaztatni a parlamenti többséggel” – hívta fel a figyelmet az MSZP társelnöke. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti konföderációk egységesen úgy vélik, a törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja az oktatást egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos „tematikával”, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. 

„Ennek akár végzetes következményei lehetnek. Az első változat megismerésekor tiltakozó, érvelő, szakmai egyeztetést követelő levelek százait zúdították a „társadalmi egyeztetésre” megjelölt kormányzati e-mail címre, ám érdemi választ nem kaptak. Pontosabban: a válasz az ismét előterjesztésre bekészített, változtatás nélküli szöveg. Vagyis, semmit nem számított a heves tiltakozás, az „egyeztetést” csak a munkavállalók érdekeit védő szervezetek vették komolyan, a kormány lesöpört minden érvet, az emberek életének védelméről szóló aggályokat is” – mondta Komjáthi Imre, aki szerint a kormány nemcsak arcul csapta a munkavállalókat, hanem ismét megszegte a „Brüsszelnek” tett egyeztetési ígéretét, és mint már annyiszor, megint lesöpörte a szakszervezetek egységes tiltakozását, kukába dobta az érdemi tárgyalást szorgalmazó hivatalos kéréseket. „Vagyis: totálisan semmibe vette a munkavállalók jogait” – összegzett az MSZP-s országgyűlési képviselő, aki az intézkedést nemcsak felelőtlennek, hanem a munkavédelem alapvető elveivel és az Európai Tanács irányelvével is ellentétesnek nevezte. Hozzátette, hogy a szakszervezetek elvárták volna, hogy az előterjesztő a hivatalos fórumokon álljon elő tervezetével, ám erre sem a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), sem az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésén nem került sor.

Komjáthi Imre emlékeztetett: 2023. április 18. napján írásbeli kérdésében arról kért tájékoztatást a gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy 2023-ban hány fő munkavédelmi és munkaügyi ellenőr dolgozik az országban; azt is kérte, hogy válaszában az ellenőrök számát megyék szerinti bontásban jelölje meg. „Sajnálatos módon azonban a fenti írásbeli kérdésem kapcsán a válasz nem tartalmazott olyan adatot, információt, ami érdemi feleletnek lenne tekinthető. Ha jóindulatú vagyok, akkor azt gondolom, a kormány egyes tagjai nem is tudják, milyen felelősséggel járnak el. Az még a legpozitívabb olvasata a működésüknek, hogy nincsenek tisztában azzal, egy-egy döntésük, vagy Orbán Viktor döntésének a mentegetése mit okoz odakint, a való világban” – mondta az MSZP társelnöke. Hangsúlyozta, hogy Fónagy János gazdaságfejlesztési államtitkárt is megkérdezte, méghozzá azzal a szándékkal, hogy tudatosítsa benne, milyen hiányt, milyen folyamatos kárt okoz és menteget a minisztériuma. „Azt szerettem volna, hogy rádöbbenjen: szó szerint emberi testrészekkel, magyar dolgozókkal tömik be a gazdaságpolitikájuk réseit. Nem képletesen beszélek. Letépett ujjpercek, sípoló tüdők, tönkrement vesék, felrobbant szívek, felborult hormonháztartás, aggasztóan magas arányú rákos megbetegedések – a magyar ipar „versenyképessége” sok esetben a magyar dolgozók egészségével fordítottan arányos” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Hozzátette: hogy ez ne így legyen, azt többek között rendszeres munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések biztosíthatnák. 

„Erős ugyanakkor a gyanúm, hogy kimondva-kimondatlanul az az Orbán-kormány külföldi beruházókat az országba csábító ajánlatának a része, hogy itt nem kell tartani a komoly munkahelyi vizsgálatoktól. Nem lesz, aki észlelje és eljárás alá vonja a gyakorlatot, amivel a dolgozó a szabályosnál többet dolgozik, kevesebb pénzért, veszélyesebb körülmények között. Nem lesz, aki a pihenőidőt, a munkavédelmi oktatást-eszközöket-gyakorlatokat számon is kérje, nem lesz, aki keményen büntessen, ha a dolgozóra fogyóeszközként tekintenek a hatalmasok” – mondta a felszólalásában Komjáthi Imre.

Az MSZP társelnöke közölte: 2010-et megelőzően az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és az Országos Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Intézet dolgozóinak együttes átlagos létszáma 1049 fő volt; Fónagy János pedig elárulta, hogy a fenti feladatokat ellátók létszáma ma „mintegy 300 fő”. „Tehát mintegy harmada sem a 2010 előttinek” – vonta le a következtetést a szocialista politikus.  

„Gondoljanak bele: miközben valóban épültek új gyárak az országban, az itt dolgozókat már harmadannyian se védik, mint a NER előtt tették. Nem tisztem eldönteni, hogy ez gonoszság vagy felelőtlenség-e, de tény, hogy tudatosan leépítették a munkavédelmi infrastruktúrát, magukra hagyták a magyar dolgozót, kiszolgáltatva a sokszor külföldről épp a gyenge munkavédelem miatt betelepülő gyáriparos kényének-kedvének” – hangsúlyozta Komjáthi Imre. Hozzátette: „mi, szocialisták, egy másik Magyarországot szeretnénk építeni. Nekem, az én gyári múltammal elhiszik, hogy nem ellensége, hanem szorgalmazója vagyok a sikeres, versenyképes, fejlett magyar iparnak. De ez a dolgozóval kezdődik, akit megbecsülünk, megfizetünk, megvédünk. Ehhez kell egy felelős, baloldali kormány, kellenek erős szakszervezetek, és ezért kellene azonnal helyreállítani, minimum háromszorosára növelni a magyar dolgozókat védő infrastruktúrát. Az MSZP szerint felháborító felelőtlenség az, ahogy a munkabiztonságot leépíti a kormányzat.”

Véleménye szerint az is felháborító felelőtlenség, hogy a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteit, a szakszervezetek működését egyre inkább próbálják ellehetetleníteni, anyagilag elsorvasztani. „Ennek a javaslatnak ez az egyik legfőbb célja, hogy a munkavállalók egységes és erős fellépését lerombolják lépésről-lépésre” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Komjáthi Imre az is közölte: pártja éppen ezért módosító javaslatokat kíván benyújtani ehhez a törvényjavaslathoz, amelyek elhagyják ezeket a felelőtlen szabályokat, és az MSZP korábbi javaslatát, miszerint az szja egy százalékát a szakszervezetek részére is fel lehessen ajánlani, a Ház elé terjeszti.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom