Martin József Péter: nem igaz, hogy feles többséggel semmit nem lehet csinálni

HírKlikk 2021. december 28. 12:37 2021. dec. 28. 12:37

Folyamatosan romlott az elmúlt tíz évben Magyarország korrupciós helyzete. Ezt mutatják a korrupcióérzékelési index adatai is – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Martin József Péter emlékeztetett, hogy a szervezet 2006 óta van jelen hazánkban és december 9-én a Korrupcióellenes Világnapon ünnepelte azt, hogy Magyarországon 15 éve jelen van.

A korrupcióérzékelési index a világ legismertebb korrupciómérési indikátora. Persze a korrupciót nem úgy mérjük, mint a hőmérsékletet, ez a mutató becslések, érzékelések alapján készül, de mégis mind az üzleti szféra, mind pedig az egyetemi, akadémiai szféra megbízhatónak tekinti – mondta Martin József Péter.

„Ennek alapján, Magyarország korrupciós kitettsége az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, a helyzet nagymértékben rosszabbodott. 2012 és 2020 között Magyarország 11 pontot vesztett a korrupcióérzékelési indexben, vagyis a 100-as skálán 11-gyel lett rosszabb.”

Ez a legnagyobb romlás Közép- és Kelet-Európa országai között. Máshol éppen fordított a trend. Észtországban pontosan ekkora javulás történt. Tehát nem általános a korrupció növekedése. Azt lehet mondani, hogy Magyarországon kirívó mértékben romlott a helyzet a többi országhoz képest – tette hozzá a szociológus, közgazdász.

„A Transparency International egyenlő mércével méri a bal- és jobboldali korrupciót és erre jó példa, hogy 2010 előtt is kritikus volt az akkori kormánnyal szemben. Vissza lehet nézni a sajtóban, és látható, hogy a Fidesz akkoriban élénken idézte a TI jelentéseit. Sosem mondtuk, hogy Magyarországon 2010-ig nem volt korrupció.”

A korrupció mintázata, a természete az, ami nagyon megváltozott – magyarázta a szervezet vezetője. „Most, az Európai Unió egyik országában, egy szélsőségesen központosított, felülről vezérelt korrupció alakult ki, ilyenre nem volt példa 2010 előtt és ez nem független attól, hogy a politikai és a gazdasági rendszer is szélsőségesen központosított.”

Az elmúlt 30 évben a nulláról épült fel a Transparency International, amely 100 országban van jelen és ezáltal súlya is van. A befolyása folyamatosan nő a világban, de az igaz, hogy az egyes országokban nem egyforma mértékben – tette hozzá.

„A TI Magyarország közösségi médiában való hatása és elérése az elmúlt nyolc-kilenc évben több, mint tízszeresére nőtt. A közösségi platformokon nagyon sokan követnek minket, nagyságrendileg megnőtt az elérésünk a korábbiakhoz képest. Az persze nagy kérdés, hogy ezzel párhuzamosan sikerült-e a korrupciót visszaszorítani. Nem sikerült, de erről nem egy hét-nyolc tagú szervezet tehet, hanem az a szélsőségesen központosított rendszer, amelyben nagyon nehéz alulról a korrupciót megtámadni, illetve a korrupciós praktikákat leleplezni.”

Azt, hogy baj van a korrupcióval az országban, az emberek túlnyomó többsége így gondolja, de a probléma az, hogy utána nem történik semmi – magyarázta Martin József Péter. „Az intézményrendszert foglyul ejtették és ilyen módon sem az ügyészség, sem más állami szervek, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy a korrupciót üldözzék, nem, vagy csak szelektíven teszik”

A Transparency International ügyvezető igazgatója szerint önmagával a korrupciós témával nem lehet választást nyerni, az ellenzéknek az lenne a legfontosabb, hogy a kormányzóképességet mutassa. Ott kellene jól kiérlelt és végiggondolt koncepciót letenni az asztalra és ezek közül az egyik lenne a korrupció – tette hozzá.

„Amennyiben nyer az ellenzék, de nem kétharmaddal, akkor meg kell találni a kompromisszumot a formáljogi és a tartalmi megközelítés között, hogy mit tehenek azokkal az intézményekkel, amelyeket a saját maga fennhatósága alá hajtott a jelenlegi hatalom és foglyul ejtette ezeket. Az intézmények nem a közjót képviselik, hanem a kormányzó elit érdekeit.”

Ami a konkrét korrupcióellenes intézkedéseket illeti, azt gondolom, hogy az átláthatóság terén lehet nagyon komoly dolgokat elérni, viszonylag gyorsan. Például nyilvánosságra hozni a korábbi állami szerződéseket és a közbeszerzési rendszert megtisztítani a korrupciótól – javasolta a szervezet vezetője.

„Ez az, amit szinte az egyik pillanatról a másikra meg lehet tenni, mert ehhez nem kell kétharmad, feles többséggel nyugodtan meg lehet csinálni. Emellett lehet gondolkodni néhány olyan jogszabályon, amit érdemes megváltoztatni, például a bejelentővédelmi jogszabályt, mert jelenleg ez nem tölti be a hivatását. Nem védi a bejelentőt, aki valamilyen visszásságra rámutat, és nem egy olyan eset történt az elmúlt évek Magyarországán, amikor még a bejelentőnek lett problémája abból, hogy ő megpróbált kivizsgáltatni egy korrupt cselekményt.”

Felhívta még a figyelmet a pótmagánvád intézményére, amelyet meg lehet erősíteni, hogy ne legyen annyira kitéve a korrupció elleni küzdelem Polt Péternek és az ügyészségnek. „Nem felel meg a valóságnak, hogy feles többséggel semmit nem lehet csinálni.”

„Pont a korrupció területén néhány olyan intézkedést meg lehet hozni, amely azonnal mutatná az új kormány korrupció elleni elkötelezettségét” – hangoztatta a KlikkTV-ben Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.

Forrás: Hírklikk