Másfél hónap alatt 2500 pedagógus mondott fel

HírKlikk 2023. november 12. 10:20 2023. nov. 12. 10:20

Július második felében és szeptemberben, a státusztörvény bevezetése által leginkább érintett hat hétben mintegy 2500-an mondtak fel az állami szektorban a tankerületeknél – írja vasárnapi cikkében a G7.

A portál szerint csak 2024-ben fogjuk látni, hogy az idén folytatódik-e a felmondások drasztikus növekedésének éves trendje. Nehezíti az értékelést, hogy a nem állami szektorból távozókról nincs adat, pedig e nélkül nem lehet a státusztörvény hatását értékelni – írja a portál. A státusztörvény az egyházi és a magán fenntartóknál dolgozó tanárokat is érinti, náluk a munka törvénykönyvét cseréli le az intézkedés az új jogviszonyra. Számukra ez nem jelent akkora veszteséget, mint a közalkalmazottaknál, és számos ok miatt valamivel jobb pozícióban vannak, de a helyzetüket így is negatívan érinti.

A G7 adatai szerint 2021-ben országosan összesen 3738 , 2022-ben pedig 5316 pedagógus távozott – ez hatalmas, 40 százalékos növekedés – a tankerületekből, az idén július második felére és a szeptemberre vonatkozó durván 2500-as szám így jelentős. Másfél hónap alatt durván annyian mondtak fel, mint a tavalyi év fele, és a tavalyelőtti háromnegyede alatt. A magyar pedagógusok összlétszáma a 2022/23-as tanévben a KSH adatai alapján mintegy 140 ezer fő volt. Bár a kormányzati nyilatkozatokból akár ez is kiolvasható, de a tanárhiány nem azt jelenti, hogy minden tanóráról hiányzik minimum egy fél pedagógus, és azt sem, hogy majdnem minden osztályt összevontak egy másikkal, hanem azt, hogy az oktatási rendszer időben előrehaladva, egyre kevésbé tudja biztosítani a megfelelő szaktanári-tanári ellátottságot.

A G7 kiemeli: az összes képzési formában a budapesti intézményekben 2010 és 2020 között a szakos tárgyakat megfelelő szakképesítés nélkül tanítók aránya egy százalékról hatra nőtt. A portál szerint ennél is fontosabb lenne látni, hogy a felmondások hogyan oszlanak meg az oktatási szintek között. Számos adat mutatta korábban, hogy a státusztörvénnyel szembeni és az oktatásfejlesztés melletti kiállásban a gimnáziumi – és fővárosi – tanárok felülreprezentáltak voltak. 

Forrás: G7


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom