Nébih: jól vizsgáztak a csemegeuborkák

HírKlikk 2020. június 30. 08:58 2020. jún. 30. 08:58

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben talált 32 csemegeuborka termék tesztjén, ugyanakkor 21 terméknél hatósági eljárást indított szabálytalanságok miatt.

A hivatal keddi közleményében kiemelték, élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, sőt, a mustármag allergén-vizsgálatnál is mindent rendben találtak a szakemberek.

A vizsgálatok során egyebek közt kiderült, hogy két terméknél a töltőtömeg kevesebb a csomagoláson feltüntetettnél, egy termék a kategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint, tartósítószerrel készült, holott a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. Egy termék pedig a rajta feltüntetett hat-kilenc centiméteres méretnél nagyobb uborkákat is tartalmazott.

A Nébih közölte, a tesztelést követően, csaknem 900 ezer forint bírságot szabtak ki. Ennek megfizetésén túl, a hibák javítására intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/foszerepben-a-csemegeuborkak/ – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Forrás: MTI