Nem hagyják magukat Hadházyék

NVZS 2019. február 21. 17:19 2019. feb. 21. 17:19

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a héten befogadták az MTVA Kunigunda úti székházában történteket elszenvedő ellenzéki képviselők  beadványát – tudtuk meg Hadházy Ákostól, aki arról is beszámolt portálunknak, hogy Kövér László házelnök a Mentelmi bizottság után immár az Igazságügyi bizottsághoz passzolta annak a képviselők által hozzá intézett kérdésnek a megválaszolását, hogy ki az illetékes, ha az országgyűlési képviselőket nem engedik végezni a munkájukat.

Hiába keresik, nem találnak sem elégtételt az ellenük elkövetett tettekért, sem válaszokat a kérdéseikre azok az ellenzéki országgyűlési képviselők, akik tavaly december 17-én az MTVA Kunigunda úti székházában történtek után több hazai fórumon is tettek lépéseket az ügy tisztázása érdekében. Már több hivatalos csatornán indított eljárásuk is sikertelenül zárult, ám még nem fogytak ki az ötletekből – derül ki mindabból, amit Hadházy Ákos mondott el a Hírklikknek. Arra kértük, összegezze, hogy mi a státuszuk az elindított eljárásoknak.

Az MTVA-székházánál történtek miatt két feljelentést is tettek, egyet a fegyveres őrök fellépése, a másikat pedig a rendőri intézkedés elmaradása miatt – kezdte az összegzést a független képviselő. Mint szerdán mi is beszámoltunk róla, a Legfőbb Ügyészség elbírálta az országgyűlési képviselők által tett feljelentések elutasítása elleni panaszokat, és – mivel alaptalannak találta – ő is elutasította azokat.

„Itt azonban még van egy lehetőségünk, amivel élni is fogunk” – szögezte le Hadházy. Ez pedig a magánvád. „Habár a Fidesz nagyon erősen bekorlátozta a magánvád intézményét, olyannyira, hogy korrupciós ügyekben nem is lehet alkalmazni, de még működik akkor, amikor a sértett maga az ember” – mondta. Hozzátette: sértettek lévén, van hatvan napjuk a panasz elutasítása után arra, hogy nyomozzanak. Ezt meg is teszik, ám ehhez segítséget is kérnek az emberektől: ugyanis a magánvádban konkrét személyeket kell megnevezni, s bár több biztonsági, fegyveres őr személyazonosságát már beazonosították, mégis arra kérik az embereket, hogy ha felismernek bárkit az őrök közül, értesítsék vagy az atrocitást elszenvedett képviselőket vagy a Társaság a Szabadságjogokért  (TASZ) szakértőit, akik segítséget nyújtanak az ügyben (amit Hadházyék egyébként ezúttal is köszönnek).

Nincs viszont már mozgásterük a mentelmi jogaik sérülése miatt indított eljárásban, hiszen az Országgyűlés Mentelmi bizottságának „gyalázatos döntése” ellen már nem lehet fellebbezni. „A Mentelmi bizottság nem védte meg  képviselőket” – szögezte le Hadházy, aki elmondta, hogy a bizottság bejelentésük elutasításában arra hivatkozott, hogy azért nem sérült a mentelmi joguk, mert a törvény szerint „büntetőjogi kényszerintézkedés csak tetten érés esetén alkalmazható a képviselőkkel szemben”, ám velük szemben nem büntetőjogi kényszerintézkedést hajtottak végre, hiszen nem rendőrök léptek fel. „Ez azonban hamis gondolatmenet, hiszen az őrök nem egyszerű biztonsági őrök voltak, hanem egy kiszervezett fegyveres biztonsági szolgálat tagjai, s erre külön törvény vonatkozik, mely szerint hatósági intézkedés történt.

„Ez az egész mentelmi ügy azért is extrém, mert egymásnak ellentmondó hivatkozási alappal döntenek az ellenzéki képviselők ellen: hol arra hivatkoznak (az ügyészség), hogy ellenük jogos hatósági intézkedés folyt, hol arra (a mentelmi bizottság), hogy nem hajtottak végre hatósági intézkedést ellenük” – mutatott rá egy anomáliára Hadházy.

Amellett hogy friss fejleményként a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a héten befogadták az MTVA Kunigunda úti székházában történteket elszenvedő ellenzéki képviselők  beadványát, Hadházyék  a legtöbbet most egy az általuk immár hosszú hetekkel ezelőtt elindított ügytől várnak: először Pintér László belügyminisztertől kérdezték meg, majd Kövér László Házelnöknél próbálták megtalálni a választ a kérdésre: mit lehet tenni akkor, amikor az embert nem engedik be a munkahelyére. Ugyanis az Országgyűlési Képviselők úgy kereshetik fel a közintézményeket, mint a munkahelyüket, oda kötelesek őket beengedni.

Pintér igen gyorsan visszadobta a labdát, mondván: a rendőrség ebben nem illetékes. „Pedig hangfelvétel is van arról, hogy a rendőrök, az MTVA székházánál Hadházy kérdésére elismerték: ha egy mozdonyvezetőt nem engednének fel a mozdonyra, a munkáját végezni, akkor neki segítenének feljutni. Ám Pintér szerint a rendőrség mégsem volt illetékes ebben – ezért Kövértől kértek írásban választ arra, hogy ki tud segíteni egy ilyen esetben a képviselőknek.

Kövér először a Mentelmi Bizottsághoz utalta a kérdést, ám onnan az a válasz érkezett, hogy az nem az ő kompetenciájuk. Ezután a Házelnök – mint az alábbi levél is mutatja – az Igazságügyi Bizottsághoz fordult – a labda most az térfelükön pattog.