Nem jött létre a legfőbb ügyész és a DK képviselőinek találkozója

HírKlikk 2024. augusztus 29. 20:15 2024. aug. 29. 20:15

Nem fogadta Vadai Ágnest, Barkóczi Balázst és Sebián-Petrovszki Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőit csütörtökön hivatalában Polt Péter legfőbb ügyész, mert a képviselők élőben közvetítették volna a megbeszélést.

Barkóczi Balázs a találkozót megelőzően a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt elmondta, előre egyeztetett megbeszélésükön három téma megvitatását tervezték a főügyésszel.

A találkozón szóba kívánták hozni az általános eljárással kapcsolatos problémákat, a Kiss László óbudai polgármester, DK-s politikus ellen zajló „koncepciós eljárást" és a Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselővel szerdán megjelent interjú nyomán felvetődő kérdéseket.

Vadai Ágnes elmondta: Polt Péter nem fogadta őt és társait, mert a legfőbb ügyész nem egyezett bele abba, hogy a DK képviselői a Facebookon élőben közvetítsék a megbeszélésüket.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy a legfőbb ügyésznek kötelessége az országgyűlési képviselők kérdéseire válaszolni, olyan jogszabály pedig elmondása szerint nem létezik, amely tiltaná, hogy minderről élő közvetítés készüljön.

Sebián-Petrovszki László hozzátette, telefonon is csupán Polt Péter kabinetfőnökével tudtak beszélni, aki jövő hétre javasolt új találkozót, de szintén nem a nyilvánosság előtt.

Elmondta azt is, hogy szerették volna meghívni a legfőbb ügyészt az Országgyűlés igazságügyi bizottságának szeptember 9-i ülésére, a meghívót azonban nem tudták átadni.

Vadai Ágnes kiemelte: keresni fogják a módját annak, hogy Polt Péterrel a nyilvánosság előtt jöhessen létre a találkozójuk.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a helyszínen nyilatkozva azt mondta, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) már szerdán tisztázta: nem volt politikai megrendelés az óbudai ügyben. A Vadai Ágnes által szerdán bemutatott jegyzőkönyvben felbukkanó, állítólagos „magas rangú állami vezetőt" az ügyészség már meg is vádolta befolyással üzérkedés bűntettével – jegyezte meg.

Ennek a többszörösen büntetett személynek – a bíróság értesítése alapján – szeptember 19-én tartják az előkészítő ülését, még korábbi ügyeiben – közölte.

Az ügyészséget politikai megrendelések teljesítésével megvádoló Simonka Györgyről szólva elmondta, hogy ő valójában az ügyészség vádlottja, akinek öt éve várat magára a bírósági ítélete.

Minden vádlott joga úgy védekezni, ahogyan szeretne – hangsúlyozta, hozzátéve azonban azt is: „Simonka György hazudik" az ügyészséggel kapcsolatban.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom