Bosnyák antiszemiták vonultak a budapesti zsidónegyedben, magyar rendőri felvezetéssel

Föld S. Péter 2024. szeptember 14. 07:25 2024. szept. 14. 07:25

A keddi Magyarország-Bosznia-Hercegovina labdarúgó mérkőzés előtt bosnyák szurkolók egy csoportja a budapesti zsidónegyedben randalírozott, s a Kazinczy utcai zsinagóga előtt Palesztinát éltető rigmusokat kiabáltak. A rendőri felvezetéssel végrehajtott antiszemita provokációt a Mazsihisz elítélte, Radnóti Zotán rabbi pedig felháborodott bejegyzést tett közzé a Facebookon. Az eset a csütörtöki Kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely annyit mondott, hogy a kormány nem ért egyet azzal, amit a bosnyák drukkerek skandáltak. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója viszont ezt a gyalázatot is arra használta fel, hogy belerúgjon az ellenzékbe: arról írt, ha nem az ő kormányuk volna hatalmon, akkor a zsidó honfitársak házai előtt minden nap hasonló jelenetek játszódnának le.

Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke soron kívüli egyeztetést sürget Pintér Sándor belügyminiszterrel, miután a magyar-bosnyák Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt a vendégcsapat „szurkolói” rendőri kísérettel vonultak végig a budapesti zsidónegyedben, és közben Palesztinát éltették. A „drukkerek” a Kazinczy utcai zsinagóga előtt palesztin zászlókat lengetve „Palesztina, Palesztina” rigmust skandálták, ami a Mazsihisz szerint félelmet keltett a zsidó közösség tagjaiban. 

„Azt szeretnénk, hogy ehhez hasonló, a zsidó közösségben félelmet ébresztő helyzet ne fordulhasson elő többé! Ez a provokáció nem egyeztethető össze a miniszterelnök által képviselt zéró tolerancia elvével” – írta a Mazsihisz elnöke, aki Pintér Sándor belügyminisztertől szeretne garanciát kapni arra, „hogy a jövőben nem ismétlődhet meg semmiféle félelemkeltő megnyilvánulás Magyarországon, és a zsidó közösség tagjai továbbra is biztonságban érezhetik magukat az országban.”

Radnóti Zoltán rabbi a Facebookon kevésbé volt diplomatikus. Felháborodásában többi között ezt írta – csupa nagybetűvel, ami az interneten köztudottan a kiabálás jele: RENDŐRKAPITÁNY ÚR, BELÜGYMINISZTER ÚR, MIT TUDOM ÉN KI! MI A FENÉT KERES EGY RENDŐRSÉG ÁLTAL BIZTOSÍTOTT IZRAEL-ELLENES (VAGY BÁRMILYEN) TÜNTETÉS/FELVONULÁS A TÖRTÉNELMI ZSIDÓNEGYED, KÉSŐBBI GETTÓ KIS UTCÁIN??? MIÉRT NEM MONDTÁK MEG NEKIK, HOGY A PUSKÁS ARÉNA ELLENKEZŐ IRÁNYBAN VAN???? MIÉRT NEM ZÁRTÁK LE A GETTÓ BEJÁRATÁT EGY AUTÓVAL ÉS TERELTÉK VISSZA EZT A CSÜRHÉT A KÖRÚTRA VAGY BÁRHOVÁ?? KI ENGEDÉLYEZTE EZT AZ ÚTVONALAT? MI VOLT A BIZTOSÍTÉK ARRA, HOGY NEM KERÜL ELŐ VALAMILYEN FEGYVER EZEN MUSZLIM HORDA VALAMELYIK TAGJÁNAK A ZSEBÉBŐL? AKKOR KI VÁLLALTA VOLNA A FELELŐSSÉGET EGY SEBESÜLÉSÉRT, GYILKOSSÁGÉRT, POGROMÉRT?????? (OKTÓBER 7. UTÁN LÁTJUK, MIRE KÉPESEK A FANATIKUS MUSZLIMOK.) 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón a tőle megszokott maszatoló hangvételben az eset kapcsán annyit mondott, hogy a szurkolók vonulását nem tudták megakadályozni, de azt, amit skandáltak, a kormány elítéli. 

Orbán Balázs, aki csak névrokona Orbán Viktornak, viszont a miniszterelnök politikai igazgatója, egészen elképesztő, gyomorforgató stílusban reagált az önmagában is gyalázatos provokációra. A politikai igazgató úr a következőket volt képes leírni a Facebookon: „Tisztelt Zsidó Honfitársaink! Ha nem ez a kormány lenne Magyarországon, akkor a migránsok minden nap ugyanezt csinálnák az Önök házai előtt. De amíg mi itt vagyunk, addig garantáljuk, hogy ez ne így legyen. Idehaza minden zsidó honfitársunk biztonságban érezheti magát!” Tehát ez a szégyenletes provokáció, amit a bosnyák drukkerek a magyar rendőrség statisztálásával elővezettek, nem felháborodást váltott ki Orbán Balázsból, hanem egy lehetőséget jelentett a számára, hogy beleszálljon politikai ellenfeleibe.

Legutóbb az idén májusban történt antiszemita provokáció Budapesten – akkor nem a futballdrukkerek randalíroztak, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen volt virtuális vandalizmus. Egy konferenciára meghívták ugyanis előadóként a zsidóellenes nézeteiről és kirohanásiról elhíresült Mahmud Ahmadinezsádot. A volt iráni elnök a „Közös értékek a globális világban” című, környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvény előadójaként beszélt a meghívott hallgatóságnak. A konferencia hírét nem verték nagydobra, az egyetem honlapján nyomát sem lehetett látni, a sajtó érdeklődésére pedig csak annyit közöltek, hogy nem kívánják kommentálni a látogatást. 

A volt iráni elnök meghívása azért is kínos lehetett a magyar kormánynak – és vállalhatatlan minden tisztességes magyar embernek –, mert Ahmadinezsád korábban több alkalommal is tagadta a holokausztot, és Izrael állam elpusztítására szólított fel. 2015-ben, egy beszédében például azt fejtegette, hogy „Izraelt le kell törölni a térképről", a holokausztot pedig „mítosznak" nevezte, amit csak azért találtak ki, hogy a zsidóknak lehessen egy saját államuk.

Orbán Viktor és kormányának több tagja számos alkalommal elmondta, hogy zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmus ellen, ebből következően „zsidó honfitársaink biztonságban élnek, gyakorolhatják vallásukat és megélhetik identitásukat ma Magyarországon. Ennek biztosítása, amellett, hogy alkotmányos kötelezettség, egyben erkölcsi kötelességünk is.” A miniszterelnök mindehhez hozzá szokta tenni, hogy a magyar kormány megvédi a „zsidó honfitársainkat”.

A „zsidó honfitársak” általában ilyenkor szoktak elkezdeni aggódni. A „zsidó honfitársak” ugyanis nem szeretik, ha zsidó honfitársaknak nevezik őket, és az is kifejezetten ellenükre van, ha megvédik őket. (Ez ugyanis azt feltételezi, hogy veszélyben vannak, és védelemre szorulnak.)

Amikor Orbán Viktor, vagy a magát kereszténynek és heterónak mondó (láthattuk legutóbb Bese Gergő atya esetében, hogy ez mit jelent) Fidesz valamelyik politikusa alkotmányos kötelezettségről és erkölcsi kötelességről beszél, a zsidó közösség tagjainak eszükbe jut, hogyha a miniszterelnök ezt komolyan gondolná, akkor pártja nem játszana a tűzzel: nem élesztgetné a zsidósággal nem igazán szimpatizáló Horthy kultuszát, és nem taníttatná a Nemzeti Alaptanterv keretében antiszemita írók műveit. Mindemellett azt sem engedné, hogy Bosznia-Hercegovina, vagy bármely más nemzet szurkolóknak kinevezett csürhéje antiszemita jelszavakat skandáljon Budapest, vagy más magyar település utcáin. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom