Nem könnyű minden napra kitalálni egy leleplezést

Sebes György 2021. július 15. 09:02 2021. júl. 15. 09:02

Feltehetően pontos beosztás rögzíti, melyik nap ki és mit támad. Nem lehet csak úgy össze-vissza harcolni. Viszont teljesíteni kell a kommunikációs és propaganda penzumokat is. A fő ellenségek egy pillanatra sem nyugodhatnak meg.

Ha kedd van, akkor ez Belgium. Bizonyára vannak még, akik emlékeznek erre a hatvanas években készült amerikai filmre, amelynek címéből szólás is lett. Maga az alkotás a társasutazásokat figurázta ki, azt, ahogy az amerikaiak két és fél hét alatt „letudják” Európát. Ám a cím nem véletlenül jelöl azóta is mélyebb tartalmat. Mindig mindenütt vannak teljesítendő penzumok, amelyeket le kell tudni, akár van értelmük, akár nincs. Ez pedig valami egészen másról jutott eszembe.

Ha szerda van, akkor Gulyás Gergely. Ez lehet a kommunikációs- és propaganda-feladatok előre meghatározott tervezetében. Hiszen munkamegosztásnak kell lennie, nem akciózhat minden nap mindenki minden ellen. Bizonyára beosztják tehát egymás között, hogy mikor ki támadja meg az Európai Uniót, Soros Györgyöt, Karácsony Gergelyt, Gyurcsány Ferencet, kinek kell beszélnie a migránsok okozta károkról, vagy éppen a koronavírus-járvánnyal összefüggő kérdésekről. Az is lehet, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter próbált tiltakozni, hivatkozott arra, hogy na de csütörtökön, a Kormányinfón – a megfelelően kiválasztott kérdésekre válaszolva – majd megadja a főpolgármesternek, de nem volt apelláta. Ha szerda, akkor Gulyás Gergely.

Így aztán rajta volt a sor, hogy lerántsa a leplet a miniszterelnökségre is apelláló politikusról. Nem volt könnyű dolga, hiszen minden nap nem lehet újat kitalálni a rossz tulajdonságokról, amelyek néha már a bűn határát súrolják. Szemére vetette tehát Karácsonynak, hogy hazudik – ezt régóta tudjuk róla –, most éppen azért, mert a kínai vakcina bizonytalanságai miatt félelmet kelt a magyar emberekben. Megemlítette, hogy mindezt azért teszi, mert küzd Gyurcsány Ferenc kegyeiért. Ez szintén nem újdonság, éppen a reggeli Magyar Nemzetben jelent meg egy felmérés, amely szerint a magyar embert nem lehet félrevezetni, hiszen tudja, hogy ezek ketten egy követ fújnak. Ha már mindezt megírta közösségi oldalán, azt sem hallgathatta el Gulyás miniszter, hogy a főpolgármester kevesebb, mint két év alatt Európa legnagyobb közlekedési dugóit állította elő Budapesten. Bizonyára felrémlett előtte az a múlt hét végi tudósítás, amely arról számolt be, hogy még pénteken éjjel 11 órakor is zsúfolt volt autókkal a budapesti belváros, persze nem más, mint Karácsony Gergely hibájából.

És ez így megy minden nap. A megmondóemberek – köztük többen miniszterek – teljesítik a rájuk kirótt penzumot. Az nem lehet, hogy egyetlen napot kihagyjanak, és ne mutassák be, miképpen törnek a magyar hazára külső és belső ellenségei. Hadd tudják a hírek iránt még érdeklődő – bár egyre fogyatkozó számú – emberek, milyen veszélyekkel kell naponta szembenézniük és mitől igyekeznek megóvni őket a jóságos kormánypártok. Ehhez természetesen nem elég, ha a hatalom kezében lévő valamennyi médium ezzel foglalkozik, szavahihetőnek beállított politikusok ismétlődő részvételére is szükség van a küzdelemben, amelyet az agit-prop. osztály irányít. Illetve, régen, az átkos időkben hívták így, ma bizonyára más neve van, amiben kétségkívül benne lehet, hogy „nemzeti”, de végül is nem ez a lényeg. Hanem a harc, amely egy pillanatig sem szünetelhet.

Nem csoda, ha ebbe a mindennapos akciózásba belecsúsznak olyan esetek, amilyenek inkább egy olyan szatirikus filmbe illenének, mint amilyen a Ha kedd van, akkor ez Belgium, vagy hogy hazai példát említsünk, A tanú volt. Döbbenten hallottuk néhány napja az adófizetők pénzén működtetett nemzeti főadó, a Kossuth Rádió műsorában azt az összeállítást, amely Karácsony Gergely miskolci látogatásával és program-ismertetőjével foglalkozott. Aztán persze több forrásból el is olvashattuk, hogy ezúttal nem az volt a lényeg, mit mondott, hanem az, hogyan. Még elhinni is alig lehet, a főpolgármester olvasta a beszédét. De nem ám akárhogyan. Hanem súgógépről. Ennél felháborítóbb cselekedetet aligha ismerünk a világban, jellemző, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden rendszeresen ehhez a módszerhez folyamodik. De őt is leleplezték, akárcsak azt az embert, aki ezek után még magyar miniszterelnök akarna lenni. A bűnlajstromát csak tetézte, hogy a jelek szerint megpróbálta eltitkolni, hogy súgógépet használt, de egy olyan becsületes országban, mint a mienk, ez nem sikerülhetett.

Tudhatta volna ez az ember, hogy tisztességes magyar politikus papírból beszél. Mint Orbán Viktor például, a péntek reggeli – interjúnak álcázott – szózatai közben, amikor jól láthatóan jegyzeteit szorongatja a kezében. Persze meg is tanulhatta volna ez az ember a mondandóját, de azt hiába is várták volna tőle, hiszen az utóbbi hónapokban elsősorban arról értesülhettünk igen gyakran, hogy még angolul sem tudott megtanulni. Viszont ha fejből beszél, akkor aztán sokkal hangosabb lett volna a kórus, amely azt kifogásolta volna, hogy még olvasni sem tud. Ja, és sapka sem volt rajta.

Ez persze még csak a kezdet. A választásig legalább tíz hónap hátra van. De ne legyenek kétségeink, a lejáratási tervek már készülnek, s reményeik szerint hatásosak lesznek. Mondhatnánk, itt minden nap kedd és Belgium lesz.