Nem lesz nukleáris támaszpont Kecskeméten

Nagy Mariann 2024. október 16. 20:02 2024. okt. 16. 20:02

A NATO a keleti szárny megerősítését tervezi, ennek része a kecskeméti légibázis korszerűsítése is. Erre azért van szükség, hogy nagyobb teljesítményű gépek is használni tudják a repülőteret. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint azonban nincs szó arról, hogy Kecskeméten atomfegyvereket tároljanak, csak arról, hogy olyan gépek is leszállhassanak, amelyek szükség esetén atomfegyver szállítására alkalmasak.  

A kecskeméti katonai bázis bővítése a NATO megerősítésének a része, amit már régen eldöntöttek. Annyira előrehaladott, hogy a beruházás lassan befejeződik – mondta Kis-Benedek József, cáfolva, hogy a keleti szárny erősítése közvetlen válasz lenne Putyin nukleáris fenyegetéseire. A katonai szövetség legutóbbi, évfordulós csúcsértekezletén is szó volt a kelet-európai erősítésekről. Joe Biden amerikai elnök már korábban elrendelte 20 ezer amerikai katona átirányítását a NATO keleti peremére. A kecskeméti és pápai légibázisok használatáról 2021-ben állapodott meg Washington és Budapest. Ez része volt egy olyan amerikai tervnek, amely még Donald Trump elnöksége alatt keletkezett, és kelet-európai légibázisok helyrehozataláról, fejlesztéséről szólt, idézte fel a Telex. A NATO-költségekből végrehajtott óriási beruházások célja, hogy a repülőtér nagyobb teljesítményű gépek ellátására is alkalmas legyen. 

Brit lapértesüléssel szemben szó nem volt arról, hogy atomfegyvereket tároljanak Kecskeméten, csak arról, hogy olyan gépek is leszállhassanak, amelyek atomfegyvert tudnak szállítani. Nem arról van szó, hogy atomfegyvert hoznak Magyarországra, hanem hogy azok a gépek nagyobb méretűek, ezért más ellátást igényelnek. Magyar részről megerősítették: „az Egyesült Államoktól nem érkezett olyan kérés, hogy Magyarország területén atomfegyver tárolására kerüljön sor. Atomfegyverek behozatala a magyar kormány és az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehetséges. A kormány ilyen engedélyt nem adott és a jövőben sem tervez ilyenhez hozzájárulni” – írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium. 

Az amerikai Európai Védelmi Kezdeményezés keretében megvalósuló fejlesztés során NATO-kompatibilis taktikai vadászrepülők és stratégiai szállítórepülők kerülnének Kecskemétre. Ilyen pl. az F-15, amivel vadászbombázó feladatokat tudnak végrehajtani és a Globe Master, a világ legnagyobb szállítógépe, amely akár komoly harckocsiállományt vihet. A NATO pápai légibázisán már állomásozik szállítógépekből egy kötelék. Egyébként a Kecskeméten állomásozó JAS Gripenek között is van olyan, amely képessé tehető atomfegyver szállítására – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. 

A politikai csörték ellenére a katonai együttműködés folytatódik, korrekt az együttműködés Magyarország és a katonai szövetség között – emelte ki Kis-Benedek József. Az amerikaiak közös NATO-EU projekt keretében Pápán üzemeltetnek egy repülő ezredet, amely elsősorban szállító funkciókat lát el. A katonai szakértő azonban elmondta, hogy a többi kelet-európai ország sokkal intenzívebb tevékenységet folytat. Összehasonlítva például Romániával vagy Lengyelországgal, azt mondhatjuk, hogy Magyarország a leggyengébb láncszem. Ez persze az ország földrajzi fekvéséből is adódik, a lengyel, a román vagy a balti államok más geopolitikai helyzetben vannak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom