Orbán Viktor és a Covid-19 Szlovéniában

Föld S. Péter 2020. október 14. 11:06 2020. okt. 14. 11:06

Rövid időkülönbséggel két hírben is foglalkozott a Magyar Távirati Iroda (ismertebb nevén MTI) a szomszédos Szlovéniával. Az egyik hír arról szólt, hogy szerdán Orbán Viktor Szlovéniába látogat, a másik pedig arról, hogy a vírus terjedése miatt, a szlovén kormány – ugyancsak ezen a szerdai napon – rendkívüli intézkedéseket helyez kilátásba.

Munkalátogatáson a szlovéniai Kidričevoban találkozik egymással Janez Janąa szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő szerdán – erősítette meg az MTI-nek a szlovéniai sajtóhíreket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedd délután. A két miniszterelnök részt vesz a Cirkovce-Pince villanyvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén is. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát.

Egy másik, ugyancsak az MTI által közölt hír szerint, újabb korlátozásokat vezet be a szlovén kormány a koronavírus terjedésének megfékezésére, miután tovább nőtt a fertőzöttek napi száma. Ezt Jelko Kacin kormányszóvivő jelentette be kedden.

A szigorításokat azzal indokolta, hogy az elmúlt 14 napban százezer főre vetítve, a fertőzöttek száma elérte a 120-at, kórházban 180 beteget ápolnak, és közülük több mint 30-an vannak intenzív osztályon.

A kormányszóvivő közlése szerint, lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be egyes járásokban, ahol magas a fertőzöttek aránya, látogatási tilalom lehet a kórházakban, lezárhatják a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és sportintézményeket, a fodrászszalonokban csak egy ügyfél tartózkodhat, továbbá betilthatják a rendezvényeket, esküvőket és vallási szertartásokat egyes régiókban.

A kormány által közzétett adatok szerint, hétfőn 398-cal, 9231-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Négy új haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 173-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 180-an vannak kórházban, közülük 32-öt ápolnak intenzív osztályon.

Ebbe, nem igazán biztonságos az országba utazik halaszthatatlan elfoglaltságára hivatkozva a magyar miniszterelnök. Nyilván a lehető legszigorúbb járványügyi előírások betartásával közlekedik majd Szlovéniában, s találkozik az arra érdemesekkel, de ettől még nem lehetünk teljesen nyugodtak.

Mert bár Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt azt ígérte a magyaroknak, hogy „aki megbetegszik, azt meggyógyítjuk”, az MTI mai híre szerint, az elmúlt 24 óra mérlege mindezt nem támasztja alá: „elhunyt huszonhét idős, krónikus beteg, és újabb 920 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.” Magyarországon ezzel az azonosított fertőzöttek száma 40 782-re, az elhunytaké 1023-ra emelkedett.

A 2+1 hír kapcsán mi mást is kívánhatnánk magunknak, mint azt, hogy Orbán Viktor egészségesen térjen haza szlovéniai látogatásáról. Ne fertőzzön meg senkit, mert ez ma minden magyar érdeke, pártoktól, bőrszíntől, felekezettől, vagy éppen nemi identitásától függetlenül.