Orbán Viktor útja az önkényuralomba

Sas István 2020. október 15. 15:32 2020. okt. 15. 15:32

A fenti címet nem egy Soros-bérenc magyar libernyák lap adta egy cikkének. Ezzel a címmel az egyik legolvasottabb brazil portál közölt egy jegyzetet.

Az O Globo portálon rákerestem Orbán nevére és elég sok cikket ajánlottak. Az „Orbán Viktor útja az önkényuralomba"  (O percurso de Viktor Orbán rumo á autocracia) című jegyzet még a járvány első hulláma idején elrendelt rendkívüli felhatalmazás kapcsán íródott, de azóta is közöltek több hírt Orbán mesterkedéséről. Nagy tévedés ugyanis az a gyakran emlegetett feltételezés, hogy a távoli Brazíliában azt sem tudják, hogy Magyarország létezik, és ha igen, hol van. A régi foci válogatottjaink miatt, az átlagos brazil is tud rólunk egy keveset, az utóbbi években pedig a tájékozottabb, újságolvasó brazilok számára már Orbán neve is ismerős. 

Ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis amióta Jair Bolsonaro, a szélsőjobboldali populista lett az ország elnöke, a brazil sajtó egyre többet foglalkozik a „populista internacionálé" meghatározó figuráival, Trumppal, Salvinival és Orbánnal. Nincs ebben semmi meglepő, gondoljunk csak bele, hogy ez pont fordítva is igaz. Már a magyaroknak sem csak a foci, a kávé és a szambaiskolák feneket riszáló, szép lányai jutnak az eszükbe Brazíliáról, hanem Jair Bolsonaro, meg az esőerdők pusztítása is. 

Az említett jegyzet szerint. „Orbán pontos mintája annak, ahogy a populisták kihasználják a demokráciát a hatalom megszerzésére, és ha már ott vannak, a többség szavazatát arra használják, hogy véget vessenek az összes maradék  független intézménynek. Az utóbbi évtizedben Orbán folyamatosan behelyezte a szövetségeseit mindenhova, ahol őt akadályozni képes emberek voltak. Ez történt az igazságszolgáltatással, a törvényhozással, a sajtóval, az egyetemekkel..."

A felhatalmazási törvényről meg azt írta a portál, hogy „a magyar miniszterelnök az első, aki kihasználta az új koronavírus miatti válságot a diktátori hatalom megszerzésére". Szerintük az a törvény olyan hatalmat adott a kormányfőnek, amilyet egy háborús helyzetben szoktak.

Természetesen nem az O Globo az egyetlen brazil portál, amely Orbánról ír, az Intercept Brazil például arról írt korábban, hogy már csak azért is veszélyes, ha Trump nyer az elnökválasztáson, mert az jól jön például Orbánnak.  Az Estadão pedig arról írt nemrég, hogy a demokrácia jövője miatt aggódók Donald Trumpot Orbán Viktorhoz hasonlítják...