Petíció Petryért

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 12. 08:42 2021. ápr. 12. 08:42

„Itt most állásvesztéssel büntettek egy embert azért, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek – fogalmazott Orbán Viktor. – Azonban az elvi kérdéseken túl, ami igazán fontos, hogy itt egy magyar emberről van szó. Magyarország ma azért harcol, hogy egy komoly, erős és sikeres ország legyen. Akkor lesz Magyarország komoly, erős és sikeres, ha bizonyos törvényeket betart, felismer, elismer és követi ezeket. Az egyik ilyen törvény, hogy egyetlen magyar sincs egyedül. Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk." (Kossuth Rádió)

Egy korábbi írásomban jeleztem, hogy Bayer Zsolt és cinkostársai (Apáti Bence, Bencsik András, Gajdics Ottó stb.) április 7-én szolidaritást kifejező online aláírásgyűjtésbe kezdtek Petry Zsolt mellett. Arra kérik a jóérzésű embereket, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a mozgalomhoz. Nem voltam rest, és „elvitorláztam” a peticiok.com felületre, hogy tájékozottabb legyek ebben a műfajban. A honlap tanúsága szerint, az elmúlt évtizedben rengeteg online kampány és aláírásgyűjtés indult, én kiemeltem az öt legsikeresebbet, amelyek igazoltan (szignóval ellátott) a legnépszerűbbek voltak. Ötvenezernél több támogató aláírássalé csak az alábbi öt esetben regisztráltak:

– petíció a kutyáját különös kegyetlenséggel kivégző, 68 éves balotaszállási nő elleni lehető legszigorúbb büntetés kiszabásáért (2019. augusztus 6.) 192.485 fő;

– az akác legyen hungarikum! (2014. január 22.) 72.707 fő;

– felhívás a Liget Budapest projekt megmentéséért (2019. október 30.) 65.745 fő;

– tiltsák be a tűzijátékok lakossági használatát! (2014. január 1.) 51.956 fő;

– kérjük a szépségipari szolgáltatások minél hamarabb történő megnyitását és vissza nem térítendő támogatást a kötelező zárva tartási időszakra! (2021. március 14.) 50.666 fő.

Térjünk rá Bayer kezdeményezésére, amely április 7-én indult. Néhány nap alatt elérték a tízezres nagyságrendet, ami semmiképpen nem lebecsülendő eredmény. Tegyük azt hozzá, hogy sok hírfelület népszerűsítette az akciót, ami mindenképpen segíti Bayer törekvését. Az aláírásgyűjtés persze igazából nem Petry Zsoltról szól, hanem a nem létező „liberális véleményterror” ellen irányul. A rossz hírű jegyzetíró az elbocsátott kapusedző sorsát kívánja támadó fegyverként bevetni, és nem titkolt szándéka újabb híveket toborozni rongyos zászlaja alá. Az április 9-i – pénteki – rádiós igehirdetésen a miniszterelnök is szintet lépett, hiszen egy külföldön elbocsátott magyar alkalmazott munkaügyi esetét az országos politika rangjára emelte. A kormányfő – igazi befejező csatárként – kihasználta a kínálkozó helyzetet, és így a kapusedző kálváriája azonnal nemzeti ügy lett, mert Orbán politikai számításból ezt akarta.

Az odáig igaz, hogy a Hertha volt trénere nincs egyedül, hiszen bizonyára van családja, vannak barátai, tisztelői és sporttársai. De az nem törvényszerű, és nem igaz – még akkor sem, ha népünk első számú futballmágusa ezt is hirdeti –, hogy mindannyian vele vagyunk. Az ország nagyobbik fele a húsvéti interjúig azt sem tudta, hogy ki volt (válogatott kapus és edző) a történet főszereplője. Természetesen sokan sajnáljuk Petryt, de nem azonosulunk a migrációval és Európa zülléséről alkotott véleményével, azaz biztosan nem tartozunk egy értékközösséghez. Egyébként az sem véletlen, hogy Petry Zsolt a legelfogultabb, leghazugabb – és a Bayer Zsolt nevével is fémjelzett – sajtóterméknek, a Magyar Nemzetnek adott húsvéti nagyinterjút.

A nemzet normális többsége már régen elfordult az erkölcstelen Bayer szellemvilágától.  Persze tisztában vagyok azzal is, hogy a Főnök vonzódik a B-közép népéhez (bár nem mer közéjük menni), mi viszont néhány millióan „csak” imádjuk a focit, de nem a bőrlabda tölti ki életünk minden percét. Visszatérve a miniszterelnök április 9-i reggeli szeánszához: valószínű sok magyar van egyedül, őszintén remélem, hogy Petry Zsolt nincs. Elbocsátott munkavállalóként együttérzek vele, de egyéb kérdésekben nem biztos, hogy egy platformon vagyunk. Tíz-húsz-harmincezer fanatikus Orbán hívő online szignója bizonyára sokat jelent Bayernek és gazdájának, de semmiképpen nem értelmezhető nemzeti konszenzusnak. Hétvégenként – jó esetben – néhány tízezren járnak magyar első osztályú labdarúgó mérkőzésekre, ami természetesen nem egyenértékű nyolcmillió választópolgár hitvallásával, véleményével, szolidaritásával. Bayer Zsolt felhívása igazából csak azokhoz a tájékozatlan emberekhez szól, akik eddig is itták a szavait. Egészségükre!