Pulai András: befut-e Budapestre a varsói gyors?

HírKlikk 2023. október 25. 08:00 2023. okt. 25. 08:00

4-500 ezer szavazó elhagyta a Fideszt, bár azok többsége nem jelentkezett az ellenzéknél, de országosan mégis kiegyenlített a két nagy tábor. Sőt, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az ellenzék vezet – hívta fel a figyelmet Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. A beszélgetésben szóba került, hogy a lengyel – de még a korábbi szlovák – választás eredménye éppúgy kedvezőtlen lehet Orbán Viktornak, mint az a videó is, amelyet a Kreml jelentetett meg Putyin és Orbán találkozójáról.

Az emberek 57 százaléka rosszabbul él, mint egy évvel ezelőtt, és nagyon kevesen mondták azt, hogy jobban élnének, ami figyelemre méltó dolog – összegezte legfrissebb kutatásukat Pulai András. Elmondásából kiderült, hogy bár a közvélemény-kutatásoknál sokan megtagadják a válaszadást, a gazdasági helyzetet firtató kérdéseknél ez nem jellemző. Különösen pedig akkor nem szokott az lenni, amikor rosszabbá válik az emberek anyagi helyzete, ezért kifejezetten igénylik is, hogy ezt jelezzék legalább egy kutatónak.

A vezető elemző úgy értékelte, zajlik az a folyamat, hogy az anyagi gondok hatására elpártolnak a kormánypárt szavazói. „4-500 ezer szavazó elhagyta a Fideszt, az egy dolog, hogy azok többsége nem ment oda az ellenzékhez, de jelen pillanatban a Fidesz-ellenzék viszonyrendszer országosan teljesen kiegyenlített. Budapesten és vidéki nagyvárosokban az ellenzék szerintem vezet” – jegyezte meg Pulai András. Azt azonban hozzátette, hogy ez a megállapítása csak abban az értelemben állja meg a helyét, ha együttesen kezeljük azokat a pártokat, amelyek 2022-ben közösen indultak a választáson.

A beszélgetésben szóba került az a miniszterelnök számára kellemetlen videó, amelyet a Kreml hozott nyilvánosságra Putyinnal megvalósult találkozójukról. Pulai András értelmezése szerint már egyáltalán az, hogy a nyilvánosság előtt kellett egyeztetnie Vlagyimir Putyinnal, „relatíve kényelmetlenül érintette” Orbán Viktort. Az elemző azért vélekedik így, mert – mint mondta – a miniszterelnök „nem tud csak a hazai pályára játszani egy ilyen fellépéskor. Természetesen ott van a globális nyilvánosság, és ő teremtett egy olyan médiateret maga körül, ami ilyen esetekben figyel rá. Mondjuk azt, hogy az atlanti nyilvánosság nem nézi jó szemmel, hogy egy európai vezetőként egy háborús bűnössel kedélyesen kvaterkázik, és boldogan kezet fog vele”.

Az őt meglehetősen előnytelenül bemutató videóról, ahol Orbán Viktor feltűnően izeg-mozog, Pulai András azt mondta, hogy az a felvétel már csak azért sem bizonytalaníthatja el a kormány szimpatizánsait, mert nem fog hozzájuk eljutni. Pulai András felvetette annak kérdését is, hogy egyáltalán a magyar miniszterelnök kellően körültekintően jár-e el akkor, amikor hagyja, hogy a világ nyilvánosságát olyan felvételek járják be, amelyekben a magyar politikai akarat szempontjai nem érvényesülhettek.

Az elemző szerint az orosz vezetés azért vághatta ki a Putyin-Orbán találkozóból az inkriminált szakaszt külön, mert ez alárendelt szerepben tünteti fel Putyinhoz képest egy NATO- és EU-tagállam vezetőjét, ami jól jön az orosz propaganda célok számára. Ezzel az oroszok olyan európai szereplőknek is üzentek, akik még nem köteleződtek el egyértelműen a nyugati szövetségi rendszerek mellett, például a szerb miniszterelnök, Vucic, vagy egy másik EU-tagállam új vezetője, Fico, mert a szlovákok szintén kiszolgáltatottak az orosz gáznak.

Megpendítve északi szomszédunk helyzetét, a beszélgetésben Pulai András értékelte a lengyel és a szlovák választás eredményét is. „A híres kérdés, hogy be fog-e futni a varsói gyors?” – vetette fel a kérdést az elemző, aki szerint érdemes összekapcsolni a két új kormány helyzetét, annak megítélése hiába eltérő a magyar fél részéről. Mind Robert Fico, aki elvileg Orbánhoz hasonlóan oroszbarát, mind Donald Tusk, aki azonban harcos ellenfele a magyar miniszterelnöknek, egy bonyolult koalíciós kormányt igyekeznek felállítani – emlékeztetett Pulai András. „Ha tud egy blokkoló kisebbséget Magyarország maga mellé szerezni, ahhoz nem mindegy, hogy milyen kormány fog felállni Szlovákiában, mert valószínű, hogy ezt a blokkoló partnerséget Lengyelországgal elvesztettük” – jelentette ki az elemző.

Az igaz, hogy a leköszönő lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki szerepét Orbán Viktor szempontjából Robert Fico átveheti az Európai Unión belül, de ez sem egészen biztos – figyelmeztetett Pulai András. „Csak akkor, ha megtartja azt a keménységet és az ellenállást az EU-val szemben, az atlanti világgal szemben, illetve Putyin és Oroszország mellett, amit ő a kampányban ígért és produkált, de én ebben közel sem vagyok biztos” – jelentette ki az elemző, tekintettel arra, hogy az egyik koalíciós partnere e felsorolást tekintve az ellentéte Ficonak, továbbá mivel Szlovákia tagja az eurózónának, ezért sokkal inkább függ az EU fősodrától. „Mostani tudásunk szerint, ami igaz, tenyérjóslás, de elképzelhető, hogy Fico Meloni irányban mozdul el” – vetette fel Pulai. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök győzelmét ugyanis hasonlóan hangosan ünnepelte Orbán Viktor és tábora, majd mikor az új olasz kormányfő megkezdte politikáját, akkor már sokkal EU-pártibb, és nagyon markáns oroszellenes élt vállalt fel.

„Hozzám azok az információk jutnak el, hogy nem számíthat az Orbán-kormány legalább az európai parlamenti választásokig az uniós forrásokra, ha nem változtat 180 fokosan a saját politikáján” – jelentette ki Pulai András azzal kapcsolatban, hogy Navracsics Tibor ismét belebegtette, hogy most már aztán tényleg sikerül megállapodni majd az uniós testületekkel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom