Európai Bizottság: Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból

HírKlikk 2024. szeptember 23. 20:35 2024. szept. 23. 20:35

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján a szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet EU-s támogatást, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a bizottsághoz. Hozzátette: a testület az adatok tükrében dönt a támogatás összegéről.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt országot említett, amelyek ilyen támogatást kapnak, s amelyek között Magyarország nem szerepelt, a szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán ezen öt országból - Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából - érkeztek adatok a károkról.

"Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve" - húzta alá a szóvivő.

Von der Leyen csütörtökön jelentette be, hogy Brüsszel - az uniós kohéziós alapokból - 10 milliárd euróval segíti az árvíz sújtotta országokat, hozzátéve, hogy az árvíz okozta károk helyreállítására az uniós eszközöket önrész befizetése nélkül lehet felhasználni.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom