Ruszin-Szendi hatásvadász kijelentése

Bánó András 2021. augusztus 28. 08:02 2021. aug. 28. 08:02

Furcsa kijelentést tett az afganisztáni kimenekítésről szóló sajtótájékoztatón a honvédség frissen előléptetett új parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz. Nem kevesebbet állított, mint azt, hogy – idézem – „Volt másik nemzet, akinek a repülőgépének a fedélzetén a menekített már bombát szerelt a vécében”. E kijelentés kapcsán egyelőre csak az RTL-ben szagoltak büdöset, és megkérdezték a NATO-t melyik nemzetről van szó?

Ám a NATO-ban közölték: nem tudnak arról az incidensről, amelyről a magyar honvédség parancsnoka beszélt. A szervezet sajtóközpontja azt írta, a szövetségesek feladata, hogy a repülőiken történt eseteket kommentálják. Ilyen esetet eddig egyetlen kormány sem jelentett.

Puff neki.

Ám az RTL riporterei nem hagyták magukat. A Honvédelmi Minisztériumhoz fordultak, de onnan azt közölték a csatorna szerkesztőségével, hogy nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni a hadműveletről.

Miért is nem? Befejeződtek a kimenekítési műveletek, nem maradt ott magyar, nincs veszélyben egyetlen honfitársunk sem, miért nem lehet elmondani az igazságot, miért kell még mindig cinkelt lapokkal játszani? Egyre kínosabb a dolog, már csak azért is, mert az ugyancsak megkérdezett Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: ő nem tud részleteket, ő is a honvédség parancsnokától hallott az incidensről.

Ruszin Szendi Romuluszról eddig hiteles kép alakult ki. Most viszont már csak pár napja maradt, hogy elmondja: miért tette ezt a kijelentést, vagy bemutatja az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat.

Különben oda a hitelessége.