Setét Jenő emlékének ajánlva ismét megrendezik a Roma Büszkeség Napját

Millei Ilona 2023. október 7. 07:15 2023. okt. 7. 07:15

Egész éves emlékezetpolitikánk tele van gyásszal, szomorúsággal, és azt akartuk, legyen egy olyan napunk, amikor büszkék lehetünk arra a 600 évre, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk, erőforrásai vagyunk ennek az országnak. Egyebek között erről beszélt a Hírklikknek Oláh József főszervező, a Méltóságot a Romáknak Mozgalom alapítója, amikor arról kérdeztük, hogy több év kihagyás után miért rendezik meg újra a Roma Büszkeség Napját. Hozzátette, az eseménnyel Setét Jenőnek is méltó emléket szeretnének állítani. Emlékeztetett rá, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek 600 éve szeretnék kitaszítani őket a nemzetből. „De mi ezer, sőt egymillió szálon ragaszkodunk a magyarságunkhoz és a cigányságunkhoz. Annyira vagyunk magyarok, mint amennyire cigányok, és annyira vagyunk cigányok, mint amennyire magyarok”

„Hatszáz éve hazafiak” mottóval néhány év kihagyás után újra megszervezik a Roma Büszkeség Napját. Tudatosan választották e hír közzétételére október 6-át, a nemzeti gyásznapot? 

Mivel a Roma Sajtóközpont kiterjedt médiakapcsolattal rendelkezik, őket kértük meg, hogy segítsenek a médiamegjelenésben. Annak, hogy ezen a napon küldte tovább a hírt, nincs semmi köze az október 6-i dátumhoz. 

Maga az esemény október 14-én lesz, ez jelentéstartalommal rendelkező dátum?

Azért választottuk ki ezt az időpontot, mert tíz évvel ezelőtt, október 19-én Setét Jenővel és barátaival megszerveztük az első Roma Büszkeség Napját, és akkor is figyeltünk arra, hogy az iskolakezdés után, és október 23.-a előtt legyünk az utcán, ne legyünk „fedésben” a nemzeti ünneppel. Most is figyeltünk rá, hogy ugyan október 19-e körül legyen az esemény, de ne csússzunk bele október 23-ába. 

Az idei esemény mottója: „Hatszáz éve hazafiak!” Mit takar ez tulajdonképpen, mire akarnak emlékeztetni? 

Minden Roma Büszkeség Napjának volt egy mottója. Az idei arra akar emlékeztetni, hogy mi egyes írások szerint 1417, más írások szerint 1423 óta, azaz konkrétan 600 éve ennek az országnak az állampolgárai vagyunk cigányként és magyar hazafiként, mert az ország szabadságáért, függetlenségért harcoltunk a Rákóczi-szabadságharctól kezdve az ’56-os forradalomig. 

Néhány éve nem rendezték meg a Roma Büszkeség Napját. Volt ennek konkrét oka? 

Igen. Az első rendezvényünk 2013 október 19-én, az utolsó 2019. október 19-én volt Salgótarjánban. Azután a Covid, a pandémia miatt nem rendeztük meg, tavaly pedig azért nem, mert elhunyt Setét Jenő. Most azért rendezzük meg a Roma Büszkeség Napját, mert egyrészt jubilálunk, másrészt meg azt gondoljuk, hogy az egész éves emlékezetpolitikánk tele van gyásszal, szomorúsággal, és legyen egy olyan napunk, amikor büszkék lehetünk arra a 600 évre, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk, hogy erőforrásai vagyunk ennek az országnak. Annak ellenére, hogy vannak olyan politikai erők, amelyek 600 éve szeretnének kitaszítani minket a nemzetből. De mi ezer, sőt egymillió szálon ragaszkodunk a magyarságunkhoz és a cigányságunkhoz. Egyetlenegy identitásunkat sem szeretnénk megversenyeztetni, mert annyira vagyunk magyarok, mint amennyire cigányok, és annyira vagyunk cigányok, mint amennyire magyarok. Mi büszkék vagyunk a hatszáz éves történelmünkre, kultúránkra, értékeinkre, erőforrásainkra, amely sajnos alulreprezentált a Nemzeti alaptantervben, a köznevelésben, amit nagyon-nagyon sajnálunk. Mi büszkék vagyunk mindazokra a történelmi személyiségekre, akik részt vettek a szabadságharcokban, és nagyon büszkék vagyunk azokra a hőseinkre, akik a Rákóczi-szabadságharc idején, 1848-ban, az I. és a II világháborúban, ’56-ban részt vettek az országért és a függetlenségéért vívott harcokban. Büszkék vagyunk a művészeinkre, a sportolóinkra, és büszkék vagyunk azokra az emberekre is, akik minden nap hétköznapi hősként dolgoznak az iskolákban, az oktatásban, az egészségügyben, a közművelődésben, és büszkék vagyunk azokra az emberekre is, akik a másodlagos munkaerőpiacon tengődnek máról holnapra. 

Kik a szervezői az idei Roma Büszkeség Napjának, és mekkora részvételre számítanak? 

A fő szervezője a közelmúltban alakult Méltóságot a Romáknak Mozgalom, és az ehhez kapcsolódó 35 roma és nem roma szervezet. Azt gondoljuk, ha 1000-2000 ember összegyűlik ez alkalomból, az a mai tömegmegmozdulásokat nézve, elég szép szám. Ennyien minden évben voltunk, és reméljük, hogy ez idén is így lesz. A forgatókönyv szerint október 14-én a Blaha Lujza téren találkozunk 12 órakor, és 13 órakor a Roma Méltóság Menete elindul a VIII. kerületi Mátyás térre. Ott színpadi produkciókkal ünnepeljük meg az évfordulót, és lesz három-négy olyan beszéd is, ami nem a média és a társadalom által képzett romákról alkotott képet és véleményt mondja el, hanem a romák által közösen érzett és megfogalmazott gondolatokat fogja tolmácsolni. Ezért is alkalmas a Roma Büszkeség Napja arra, hogy megrendezzük. Az eseményt Setét Jenőnek fogjuk ajánlani. Annál is inkább, mert a Méltóságot a Romáknak Mozgalom példaképének és szellemi vezetőjének Setét Jenőt tartja, és ezzel a rendezvénnyel méltó emléket szeretnénk neki állítani. Szellemiségében és értékében Setét Jenő most is jelen lesz velünk.

Ki volt Setét Jenő? 

Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már tinédzserként a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől a Roma Polgárjogi Alapítványnál dolgozott. Megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs eset megoldásában segített szociális munkásként. A lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált, számos jogvédő szervezetnél, így a TASZ-nál és a NEKI-nél is jelentős munkát végzett. 1997-ben Roma Polgárjogi Díjat, 2007-ben Solt Ottília-díjat, 2008-ban Emberi Jogi Emlékplakettet, 2012-ben Fekete Párduc-díjat, 2020-ban Raoul Wallenberg-díjat kapott. Egy 2020-as, a Partizánnak adott interjúban az mondta: „Abban sziklaszilárdan hiszek, hogy mindaz, amit a roma mozgalom el akar érni, az Magyarország javát szolgálja”. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom