Síklaki István: Orbánt az a veszély fenyegeti, hogy eldurvulnak a Fideszen belüli belharcok

Millei Ilona 2024. február 18. 14:00 2024. feb. 18. 14:00

A Fidesz hazug álszentségének lebuktatása szempontjából a kegyelmi botrány hasonló, mint a Szájer-ügy, csak valamivel nagyobbat szól – véli Síklaki István. A szociálpszichológus szerint az igazi kérdés azonban az, hogy mitől is lett ebből hirtelen egy ilyen óriási nagy botrány. Ő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy Orbán meg akart szabadulni Novák Katalintól és Varga Judittól, belerángatta őket ebbe az ügybe, de elszámította magát, és nem számolt vele, hogy bumeráng-hatása lehet a dolognak.

Mi az oka annak, hogy sem az oktatás helyzete, ami sokakat érint, sem az összeomlott egészségügy, ami mindenkit érint, nem generált társadalmi elégedetlenséget, csak ez a kegyelmi ügy?  

Az egyik viszonylag kézenfekvő pszichológiai magyarázat, hogy az egészségügy meg az oktatás kisebb-nagyobb mértékben évtizedek óta nyűglődik, egyszerűen eltompult a közvélemény. Mindenki tudja, hogy rettenetes, sopánkodnak is, de ez így volt 10-20 évvel ezelőtt is. A pedofil-ügy pedig abszolút kézzelfogható ügy. A másik pszichológiai magyarázat, hogy ez nagyon látványosan megszemélyesíthető eset is: míg az oktatás és az egészségügy egy-egy nagy rendszer, egy massza, a Sándor palotában mindig mosolygó köztársasági elnök egy személy. Ez ilyen értelemben teljesen más. Ezt az ügyet el lehet képzelni, meg lehet jeleníteni, bele lehet képzelni magunkat, vagyis egy csomó dolgot meg tud mozgatni, ami azután össze tud kapcsolódni sok olyan elégedetlenséggel, ami amúgy ott van a háttérben, legyen az akár az egészségügy, akár az oktatás, vagy bármi más. 

Valójában mit testesít meg ez a pedofil-ügy?

Egyrészt hosszú történelmi múltra tekint vissza, hogy a gyerekekkel szembeni ilyen típusú visszaélést a társadalmak túlnyomó többsége nagyon súlyosan elítéli. Ez nem újdonság. Pontosan ezt a dolgot lovagolta meg a Fidesz, amikor felhasználta egyéb politikai céljaira, és most beleesett a saját maga által ásott gödörbe azáltal, hogy egyfelől annyira a propagandája középpontjába állította ezt a dolgot, másfelől, hogy összemosta a homoszexualitással, harmadrészt pedig a politikai ellenfeleit igyekezett ezzel bemocskolni. Az, hogy ekkora fölhajtást csinált körülötte, és pont ő pottyant bele a gödörbe, nagyobb hangsúlyt ad a dolognak. Egy kicsit olyan, mint a Szájer-ügy, csak valamivel nagyobbat szól, mert most már Novák Katalin államelnökről, Varga Judit volt igazságügyi miniszterről, és Balog Zoltán református püspökről van szó. A Fidesz hazug álszentségének lebuktatása szempontjából azonban hasonló, mint a Szájer-ügy.

Rengeteg fiatalt, influenszereket, youtubereket fogott meg az ügy, s ők kiálltak a változásért. De miért ők?

Azt csak egy nagyon alapos kutatás tudná feltárni, hogy kiket mennyire fogott meg. Itt inkább arról van szó, hogy ezek a fiatalok kommunikáció-képesek, megvannak azok a készségeik meg az ismertségük, amikkel tudnak valamit csinálni. Amikor Azahriah mond valamit, arról milliók tudják, miről van szó, ráadásul előadóművész, akinek az a dolga, hogy kommunikáljon. Azt, hogy az én falumban élő nyugdíjas emberek többsége mit gondol erről az ügyről, nem tudni. 

Ezek a fiatalok azt mondják: „oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk.” Elegük van abból, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. Ön szerint felül tud emelkedni ez az ügy a politikán?

Bizonyos mértékig igen, van rá esély. Nehéz lesz, mert a politikusok nyilván megpróbálják a saját maguk érdekében fölhasználni, ezen nincs mit csodálkozni, és nincs is mit megvetni rajta. Nekik ez a dolguk és az érdekük. De azért ez egy nyilvánvaló ellentmondás. Nagyon sok múlik azon, hogy kik nyilvánulnak meg. Akik idáig megtették, Azahriah, Pottyondy Edina és a többiek a magyar közvéleményben nincsenek valamelyik politikai oldalon elhelyezve. A Fidesz nyilván megpróbálja majd megtenni. De ebből is az lett most a hír, hogy Orbán levette a TikTokjáról Azahriaht. Az, hogy ennek az lesz-e az eredménye, hogy Azahriaht a tömegek az ellenséghez fogják sorolni, vagy pedig az lesz az olvasata, hogy ezt Orbán szeretné így, nyilván azon múlik, ki Orbán-hívő, ki nem. A hithű Orbán-hívő bele fog abba menni, hogy áttolja ezeket a fiatalokat az ellenzék oldalára, és utálni kezdje, a nem hithűekre pedig nem lesz ilyen hatása. 

Mindaz, ami eddig történt ebben az ügyben, a tüntetések hatással lesznek a kormányra?

Nem. A kormányt, pontosabban Orbánt az a veszély fenyegeti, hogy a Fideszen belüli belharcok egyre inkább eldurvulnak. Ennek látszanak a jelei, aminek halvány, és viszonylag jól ellensúlyozható megnyilvánulása Magyar Péter, Varga Judit exférjének a kitálalása. De ez tünet, és azt mutatja, hogy ezek a repedések nagyon ott vannak. Ez erodálhat a Fideszen belül valamit. Ennek én inkább látom a valószínűségét. A többi a vastag bőrük miatt nem igazán lesz rájuk hatással. Igazából nem is ez a kérdés, hanem az, hogy mitől lett ebből hirtelen egy ilyen óriási nagy botrány.

Mitől?

A legvalószínűbb az, hogy Orbán elszámította magát. Meg akart szabadulni Novák Katalintól és Varga Judittól, ebbe az ügybe rángatta bele őket, és nem számolt vele, hogy bumeráng-hatása lehet a dolognak. 

Számíthatunk-e arra. hogy egy még álszentebb és még szigorúbb gyermekvédelmi törvény születik, mert így akarják kifogni a szelet a vitorlából?

A borzasztó következményekkel járó alkotmány-módosítást feltehetően már megcsinálják és ez még tovább nyomja a diktatúra irányába a rezsimet. Ez a következmény már megvan.

A tüntetés résztvevői azt ígérték, ez az első lépés volt, ezzel nem lesz vége a demonstrációknak, mert az igazi felelősöket kell megtalálni… 

Úgy legyen. Igazából idáig azt tapasztaltuk, hogy Orbán ezeket képes kibekkelni, mert a tüntetések kifáradnak, lecsengenek, egyszer csak eltűnnek, és bekövetkezik a kapituláció. Emlékezzünk rá, mekkora nagy tüntetés volt az internetadó elleni, amire akkor megfelelően reagált is a kormány. De ennél több ilyet nem is tudunk mondani, minden más nagyon hamar elhalt. Azt azért nehéz elképzelni, hogy ez a tüntetés-sorozat hosszabb életű lesz, viszont kizárni sem lehet. Hiszen közben a társadalom sem állt meg, csúszott tovább a lejtőn, és elképzelhető, most már elért egy olyan pontot, hogy az ellenállás tartósabb lehet. Épp most olvastam, hogy – tartva a társadalmi felháborodástól – az egyik fideszes képviselő úgy sóhajtott föl: „csak nehogy ez legyen a magyar Majdan”.