Sosem találná ki, hogy miért vannak fegyveres katonák az utcákon!

Föld S. Péter 2020. november 16. 16:41 2020. nov. 16. 16:41

Az élet nagy kérdései sokkal egyszerűbbek, mint gondolnánk, csak mi, emberek, hajlamosak vagyunk mindent túlbonyolítani. Ha fegyveres katonákat látunk az utcán, azonnal valamiféle sanda szándékra gondolunk, arra például, hogy e jobb sorsra érdemes fegyvereseket elrettentésül vezényelték az utcára. Pedig a helyzet ennék sokkal egyszerűbb: a katonához hozzátartozik az egyéni felszerelése.

Nem most találták ki ezt a seregben, a szolgálati szabályzat már 1974-ben kimondta, hogy a katonához egyéni felszerelés (értsd: fegyver) tartozik, amit 2005-ben egy miniszteri utasítás is megerősített. Mindezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondta el, miután Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter nehezményezte, hogy fegyveres katonákat látni az utcákon. Benkő Tibor egy demokratikus ország demokratikus hadseregének a vezetője, aki megtehette volna, hogy a felvetésre nem válaszol, vagy lekezelően csak annyit mond, hogy azért vannak a katonák az utcán, mert Boldog karácsonyt!

Dicséretére legyen mondva a miniszternek, türelmesen elmagyarázta az értetlenkedő kérdezőknek, hogy a szabályzat követeli meg a katonától, hogy fegyverrel jelenjen meg ott, ahol szükség van rá. Más kérdés, hogy a felvetés nem arra irányult, vajon megfelel-e a szolgálati szabályzat által előírtaknak, hogy a katonák egyén felszerelést, magyarul fegyvert hordjanak. A kérdés az volt, hogy miért kellenek a katonák – a rendőrök mellé – az utcára.

A laikus civilek - és a legtöbben azok vagyunk –, azt gondolnák, hogy igazoltatni, rendet fenntartani a rendőr is tud. Ha valakit maszk nélkül lát, ér tetten, esetleg este 8 után lát meg az utcán, azzal szemben a rendőr is képes intézkedni. Figyelmezteti az illetőt, vagy, ha az ügy súlya megköveteli, megbünteti. A katona, talpig fegyverben, háborús helyzetet sugall, s bár valamilyen szinten háború van, ezt a csatát a koronavírusként ismert Covid ellen kell megvívni.

Persze, lehet, ezért is mennek katonák a kórházakba, és nem azért, mintha nem volna elegendő orvos és ápoló. Ugyancsak a miniszter úrtól tudjuk, hogy hétfőtől 93 kórházban teljesítenek szolgálatot katonák – nem kell megijedni, olyan feladatokat kapnak, amelyekhez nem szükséges egészségügyi végzettség. Tehát nem fognak operálni, de még csak diagnózist sem állítanak fel. Jellemzően fizikai tevékenységekben segédkeznek, ezen felül legföljebb hőmérőzés jöhet szóba a részükről.

A katonák tehát értünk vannak és nem ellenünk. Nem azért cirkálnak talpig egyéni felszerelésben (értsd: fegyverrel a vállukon), hogy ijesztgessék a polgárokat, hanem azért, mert a katonához hozzátartozik az egyéni felszerelés.

Értettük, kérünk engedélyt lelépni!