Szijjártó Dzsudzsák válogatottságáért hajt

Föld S. Péter 2021. május 6. 13:48 2021. máj. 6. 13:48

Szijjártó Péter annyira sokoldalú, hogy akár Illetékes elvtárs is lehetne egy kabaréban. Minden hozzá tartozik, pontosabban: minden is. Nem elég, hogy külügy- és a külgazdasági miniszterként maszkok, vakcinák és lélegeztetőgépek beszerzésébe is besegít, emellett még a Szputynik V oltóanyag egyik hazai mentora, és gyakorlatilag az ő jóváhagyása kellett ahhoz, hogy Magyarországon is használhassák a keleti vakcinákat. Mindemellett a 108-szoros válogatott futballista, a jelenleg másodosztályú, ám a feljutás küszöbén álló DVSC csapatában játszó Dzsudzsák Balázs jó barátja. Ez a barátság olyannyira mély, hogy Szijjártó külügyminiszterként nemcsak diplomata útlevelet adott barátjának, de újabban korteskedik is mellette: azt szeretné, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány vegye vissza Dzsudzsákot a válogatottba.

Azt nem tudni, hogy Szijjártó tesz-e diplomáciai lépéseket az ügyben, beszél-e Rossival, vagy felülről, nálánál is nagyobb ember révén próbál nyomást gyakorolni az olasz szakemberre. Ami viszont biztos, saját Facebook oldalán megkezdte a nyomulást: egy Dzsudzsákot ábrázoló fotót tett közzé a közösségi oldalán, Reménykedünk – 109 felirattal, mely alá még a következő szöveget is odaírta: Hajrá Balázs!

Vagyis, Szjjártó azt szeretné, hogy a jelenleg 108-szoros, 35 éves Dzsudzsák 109-edszer is válogatott legyen. Nem mellesleg Dzsudzsák is ezt szeretné, erről nyilatkozott a hivatalos pártlapnak, a Magyar Nemzetnek. Úgy érzi, ennyi idősen és ennyi tapasztalattal, tudna még segíteni a válogatottnak, ehhez már csak annyi kellene, hogy Marco Rossi meghívja a keretbe.

Marco Rossi jelen állás szerint nem fogja Dzsudzsákot meghívni a keretbe. Annak ellenére, hogy az egy hónap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt vannak gondjai a szövetségi kapitánynak. A Dzsudzsák posztján középpályásként számba vehetők közül Kalmár Zsolt súlyos sérülést szenvedett, és jó ideig nem bevethető, s bár a magyar futball legújabb csillaga Szoboszlai Dominik már felgyógyult sérüléséből, visszatérése lassúbb a vártnál, idén például még nem játszott mérkőzést. Ebből kifolyólag, akár képbe is kerülhetne Dzsudzsák, ám Rossi kapitány korábban kijelentette, hogy a másodosztályból nem hív játékosokat a nemzeti csapatba.

Ez persze még változhat, főleg, ha Szijjártó mellett, más nagyságok is latba vetik befolyásukat. Hogy ez megtörténik-e, azt feltehetőleg soha nem fogjuk megtudni. Mi, egyszerű magyar emberek, úgy is, mint szurkolók, csak a végeredményt fogjuk látni: azt, hogy Dzsudzsák ott lesz-e a válogatott keretében, vagy sem.

Dzsudzsákkal amúgy nem az a baj, hogy egy ideje nem a legmagasabb osztályban rúgja a labdát, hanem az, hogy voltak évek, amikor nem futballistaként kereste a kenyerét. Pedig, labdarúgóként kezdte a pályafutását, ám néhány év elteltével másik üzletágra váltott. Sikeres debreceni, majd még sikeresebb eindhoveni évek után rábólintott egy mesés anyagi ajánlatra, és elszegődött a nemzetközi szinten nem túl ismert, ám pénzben annál inkább bővelkedő dagesztáni Mahalacskához. Öregedő sztárok szoktak ilyen helyeken levezetni, megkeresni nyugdíjas éveikre a vajas kenyérre valót, ám Dzsudzsák ekkor még fiatal volt, futballistaként is legföljebb középkorú.

Hősünk ettől kezdve csak látszólag volt futballista, valójában azzal foglalkozott, hogy a Dzsudzsák nevű portékát minél jobb hatékonysággal értékesítse a nemzetközi piacon. Ezen erőfeszítései többnyire sikerrel jártak, s bár nem volt esélye a nagy klubok közelébe kerülni, mindig megtalálták olyan megkeresések, ahol a tulajdonosnak nagyon vastag volt a pénztárcája. Négy évig az Egyesült Arab Emirátusokban játszott, először az al-Vahda, majd az ugyancsak jó nevű Ittihad Alba játékosa volt. Utóbbi csapattól még szerződése lejárta előtt távoznia kellett, mert a klubelnök tájékoztatása szerint „sem támadásban, sem védekezésben nem képes megfelelni az elvárásoknak”.

Dzsudzsák szívesen pózolt hírességekkel, időnként Orbán Viktor társaságában is feltűnt. Egy ilyen alkalommal mondta neki a miniszterelnök a kamerák előtt: sokat volt már az araboknál Balázs, jöjjön haza hozzánk! Dzsudzsák válasz helyett diplomatikusan mosolygott, mert ekkor még esze ágában sem volt hazajönni. Azóta, Debrecenben úgy tűnik, magára talált. A kezdeti nehézségek után egyre inkább lendületbe jött, és az elmúlt szezonban eddig 4 góllal és 14 gólpasszal járult hozzá ahhoz, hogy a DVSC jövőre újra elsőosztályú lehessen. Kérdés, hogy a másodosztályban lőtt négy gól és a 14 gólpassz elegendő lesz-e ahhoz, hogy meglágyítsa az eddig hajthatatlannak mutatkozó Marco Rossi kapitány szívét. Esetleg fokozódik a nyomás és keményebb eszközök bevetésére is sor kerülhet. Például az, hogy Szijjártó diplomata útlevelet ígér Marco Rossi szövetségi kapitánynak.