Színjáték az Üllői úton

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 29. 06:46 2020. okt. 29. 06:46

A szombat esti FTC–Újpest rangadón a ferencvárosi szurkolók egy része úgy érezte, véleményt kell nyilvánítania a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kitört botrányban. Ezt tanúsítja legalábbis a Fradi.Mob, vagyis a B közép hivatalos Instagram-oldalán megjelent fénykép, amelyen néhányan egy „Fuck off SZFE” feliratú transzparenst feszítenek ki – számolt be az Index.

Szerda este írom nyúlfarknyi jegyzetemet, talán már későn. Nem a Fradi- Kijev mérkőzésről fogok írni, hanem a fent vastagon szedett hírről. Magyarázatot keresek, hogy mi inspirálta a drukkereket a velős és durva vélemény-nyilvánításra zöld-fehér közegben. Rövid gondolkodás után megfejtettem a rejtélyt, a megoldást megosztom önökkel: 

A ferencvárosi B közép tagjai rendszeresen járnak színházba és SZFE vizsgaelőadásokra. Vidnyánszky Attila rendezéseit jobban kedvelik Ascher Tamáséinál (aki nem régen távozott az SZFE kötelékéből), és úgy gondolják, hogy ezt a véleményüket meg kell ismertetniük a stadionok népével is. Az SZFE diákjai és oktatói nem jó magyarok és nem igazi művészek, ezért ismerje meg ország-világ a fociért és a színjátszásért egyaránt rajongó közönség tömör álláspontját.   

Ebből persze az is következik, hogy ha az FTC beleszalad egy nagyobb vereségbe (például Barcelona – Ferencváros 5:1), akkor várható, hogy a következő jelentős premieren a színházi páholyok felett kifeszített molinón olvasható lesz a  „Fuck off FTC” felirat. Nálunk nincs kettős mérce. Ez így igazságos, és csak boldog lehet az az ország, ahol a tribünök hangadói szenvedélyesen rajonganak a Shakespeare drámákért. Mi ezzel a baj?

A másik – reálisabbnak tűnő – feltevés, hogy olyan személyek készítették a transzparenst, akik azt hiszik, hogy a budapesti Játékszín kispályás focimeccseknek ad otthont, és úgy tudják, hogy Hamlet a dán labdarúgó válogatott sepregetője volt. Rajtuk nem tudunk segíteni: ők ilyenek, és ilyenek is maradnak.