Te hol voltál akkor, amikor Gyurcsány Kocsis nénire támadtatott?

Föld S. Péter 2021. május 28. 08:45 2021. máj. 28. 08:45

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebokon osztotta meg gondolatait arról, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az édesanyjára „támadtatott”. Elbeszéléséből összeállt a 2006-os kép eddig még hiányzó láncszeme: eszerint Gyurcsány martalócai gumilövedéket és füstgázt vetettek be a Fidesz frakcióvezetőjének anyukája ellen. Kocsis Máté nem felejt.

„... A legtöbb ember nagyon szereti az édesanyját. Én is végtelenül szeretem az anyukámat. Csakhogy az én édesanyámra – sok más emberhez hasonlóan – Gyurcsány gumilövedékkel és füstgázzal támadtatott 2006-ban az Astoriánál. Akkor, amikor a jobboldal az 1956-os forradalom 50. évfordulóját ünnepelte… Ezt nem tudom neki megbocsátani soha, ezért vetem meg végtelenül. Ez minden más bűnénél súlyosabb, és az ügy így lett személyes is”.

Ezt írta Kocsis Máté a Facebookon, mi pedig megpróbáljuk rekonstruálni, hogyan történhetett. Valahogy úgy, hogy Kocsis anyuka egy olyan békés tömeget keresett, akikkel méltó módon ünnepelheti meg az '56-os forradalom évfordulóját. Semmi rendbontás, mondta magában Kocsis Máté édesanyja, rendőröket nem dobálunk, autókat nem gyújtunk fel, kirakatokat nem törünk be.

Az Astoriánál talált rá a célnak megfelelő tömegre, akik csendben, fegyelmezetten haladtak, többen közülük klasszikus görög költők verseit szavalták, a bátrabbak pedig, Hegel, Kant és mások műveiből tartottak felolvasást társaiknak.

Éppen békésen vonultak, amikor odalépett hozzájuk néhány martalóc, akik rögtön a lényegre tértek:

– Melyikük a Kocsis Máté anyukája?

Kocsis néni jelentkezett.

– Mutassa az iratait – mondta az egyik martalóc. – Azt a parancsot kaptuk a Fletótól, hogy keressük meg a Kocsis úr anyukáját és gumilövedékkel, valamint füstgázzal támadjunk rá. Nem szeretnénk, ha hiba csúszna a feladat végrehajtásába, ezért kell biztosra mennünk, hogy maga az, nem pedig valaki más.

– Ha gumilövedéket és füstgázt vetnek be ellenem, megmondom a fiamnak – mondta Kocsis néni. – Kocsis Máténak hívják a fiamat, nagyon jó gyerek, 15 év múlva frakcióvezető lesz a Fideszben, gyakran felszólal a parlamentben, és akkor maguk majd visszamenőlegesen is jól megnézhetik magukat.

De Gyurcsány martalócai nem tágítottak, nem hatott rájuk a szép szó, a világos érvelés. Beváltották a fenyegetésüket, Kocsis Máté anyukája pedig, ahogy megígérte, elmondta a fiának, hogy mi történt. Nagyon megmérgesedett erre a Kocsis Máté, de annyira, hogy várt 15 évet, majd 2021-ben előállt ezzel a régi történettel.

Ami ma, ennyi év távlatából, kissé izzadságszagú ugyan, és azt a látszatot kelti, mintha a mesélő eddig azért tartotta titokban, mert a megfelelő alkalomra várt, hogy elmondhassa.