Tiltakoznak a tervezett teljesítményértékelési rendszer ellen

Millei Ilona 2023. december 21. 07:15 2023. dec. 21. 07:15

Az oktatásban tervezett új teljesítményértékelési rendszer a pedagógusokat akarja egymással szembeállítani – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Nagy Erzsébet emlékeztetett rá, az iskolákban nevelőtestület van, ami a pedagógusok közösségét jelenti, és csak közösen tudnak eredményesen dolgozni a gyerekekért. Így teljesen mindegy, hogy később milyen kritériumokat rendelnek hozzá a teljesítményértékeléshez, az egész rendszer alapvető problémája az, hogy a pedagógusokat egymáshoz mérten kell értékelni – tette hozzá.

Pár nappal azután, hogy a pedagógusok, az intézményvezetők és a szülők kérdőíveket kaptak, most a teljesítményértékelésről szóló rendelettervezetet kellene véleményezni. Nagy Erzsébet azonban különösnek tartja, hogy megkérdezik az érintetteket, noha már tudják, hogy mit akarnak bevezetni. Szerinte ennek magyarázata csak az lehet, hogy a kormányt egyáltalán nem érdekli, milyen válaszok érkeznek a kérdőívben feltett kérdésekre, amint azt a Hírklikkben már jelezte.

A PDSZ országos választmányának ügyvivője – akivel most elemeztük is ezt a rendszert – úgy vélte, teljesen mindegy, hogy később milyen kritériumokat tesznek hozzá a teljesítményértékeléshez, az alapprobléma az, hogy a pedagógusokat egymáshoz mérten kell értékelni. Ez az egész rendelettervezet alapvető hibája. A pedagógusok nem önmagukban pedagógusok egy rendszerben, hanem nevelőtestület van, ami a pedagógusok közösségét jelenti. Ez a teljesítményértékelési rendszer őket akarja egymással szembeállítani. Nagy Erzsébet szerint már maga a rendelettervezet szóhasználata is szörnyű. Nem tagadható, hogy rendvédelmi szakemberek készítették és azt jelzi, tulajdonképpen beszélő szerszámnak tekintik az érintetteket. Az ügyvivőt az egykori szocialista munkaversenyekre emlékezteti. Szavai szerint, akik kigondolták – Pintér Sándor és Orbán Viktor, hiszen minden mögött leginkább ő van –, valami egészen ostoba, szörnyű rendszerben szocializálódtak. „Szerintem ez egy suttyó, sötét iromány, látszik, hogy az oktatás Mekk Mesterek kezébe került. Maga a teljesítményrendszer is primitív, ócska tákolmány. Ez abból is látszik, hogy olyan szövegekkel van tele, amik a mi szakmánkban, a pedagógiában egyszerűen értelmezhetetlenek” – mondta Nagy Erzsébet. 

A teljesítményértékelési tervezet értelmében – és ez bekerült a státusztörvénybe is – az elvégzett vállalt feladatokat nem kifizetik, hanem „figyelembe veszik” a teljesítményértékelésben. Vagyis a többletmunkáért nem rendkívüli munkaidőért járó díjazás jár, hanem azt esetleg a teljesítményértékelésben veszik figyelembe. Az ügyvivő felhívta a figyelmet, hogy egy normális munkáltatónál nem vállalás van, hanem a feladatokat kiosztják, elrendelik. Amikor pedig a nevelőtestület elkészíti munkatervét, közösen megbeszélik, hogy milyen feladatok vannak, és megjelölik, ki a felelős az elvégzésükért. Ha a munka nem fér bele a kötött munkaidőbe, akkor ki kell fizetni, és nem „feladatvállalássá”, vagy épp „többletfeladat vállalássá” degradálni, ami azt jelenti, hogy az elvégzett munkát nem kell kifizetni. Ez az egész a „kommunista műszakok” korát idézi – vetette fel Nagy Erzsébet, majd hozzátette: „emlékszem, még anyáméknak is be kellett menniük szombatonként „önként vállalt plusz feladatokat” elvégezni. Aki nem ment, nem vállalta önként, az megnézhette magát”. 

Az érdekképviselő úgy látja, amilyen a tantestület, olyan diákokat nevel az iskola. Ha a diákok azt látják, hogy a pedagógusaik egymás letaposásával előbbre tudnak jutni, akkor ők is ezt fogják átvenni, akkor ez lesz a morál. 

Nagy Erzsébettől azt is megtudtuk, a csütörtöki sztrájkbizottsági tárgyaláson ezeket a kérdéseket ismét fölvetik. Az, hogy hirdetnek-e sztrájkot, vagy nem, többek között a tárgyalás eredményétől is függ. A tárgyaláson persze nem csak a teljesítményértékelés kérdése kerül terítékre, hanem a pedagógusnak ígért béremelés, valamint, hogy a heti kötelező óraszám 22 óra legyen, töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket, ahogy a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket. Azt is el akarják érni, hogy vonják vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek tiltják, hogy a munkáltató utalja át a szakszervezeti tagdíjakat. Amúgy a szakszervezetek készítettek egy belső felmérést, és abból az látszik, a tanárok jelentős része vállalná a január 31-re tervezett munkabeszüntetést. 

Az Országos Közös Akarat (OKA) civil szervezet az Oltalom Karitatív Egyesülethez (1086 Budapest, Dankó u. 9.) hív közös szerenádozásra és adományozásra mindenkit december 22-én 19 órára.  Mint írják: „nehéz időkben, nehezített körülmények között kell töltenie az Oltalom Karitatív Egyesületnek a karácsonyt, így adományokkal, és nem utolsó sorban kedvességgel készülünk azért, hogy egy kicsit feldobjuk az ünnepet. Adománynak hozz magaddal jó állapotban lévő, gyerekeknek való könyveket, játékokat, ceruzákat, festékeket, ecseteket, gyurmát, papírt, illetve szezonális édességeket. A szerenádozáshoz hozz magaddal csillagszórót és jókedvet! Nyomtatott dalszövegekről, zenéről, hangosításról gondoskodunk mi, neked csak el kell jönnöd!”   

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom