Több visszapillantót, még több előrelátást

Föld S. Péter 2021. január 13. 13:43 2021. jan. 13. 13:43

Büszkén kürtölte világgá a külgazdaságért is felelős külügyminiszter, hogy visszapillantók gyártásában a világon a harmadik helyen állunk, nálunk több visszapillantót csak az Egyesült Államokban és Németországban készítenek. Szijjártó Péter a soproni családi tulajdonban lévő Hirschler gyár fejlesztésének bejelentéskor dicsekedett el ezzel. A cég 185 millió forintot költ fejlesztésre, ebből 92 és félmillió az állam, vagyis, a magyar adófizetők hozzájárulása.

Visszapillantókban tehát jók vagyunk, irigyelnek is bennünket a világ számos országában. Persze, jó lenne, ha előrelátásban is jók lennénk, és nemcsak hátrafelé nyilazásban, árvalányhajas múltba révedésben tudnánk nagyot alkotni, de előrelátásban is. Mert lehet filmet készíteni a pozsonyi csatáról, de a XXI. század kérdéseire is kellenének válaszok.

Itt van például a koronavírus, amely úgy kellett az emberiségnek, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De gond egy szál se, szeptember közepén Orbán Viktor bejelentette, hogy mindenki nyugodjon meg, aki megbetegszik, azt meggyógyítják. Hogy mi történt ezután, mindenki tudja. Most meg az oltás megy lassabban, mint kellene. Persze, erről is Brüsszel tehet, Szijjártó külügyminiszter nem is mulasztotta el a visszapillantó gyár fejlesztésével egyidőben bejelenteni, hogy az EU miatt döcög az oltás, de majd, ha jön keletről oltóanyag, és akkor minden rendben lesz. El kell hinnünk, hogy így lesz. Szijjártó ugyanis nem az ujjából szopja az okosságait, hanem azért mondja, mert azt akarja, hogy elhiggyük.

Közben pedig, nem ártana jó kapcsolatokat ápolni a világ elsőszámú visszapillantó gyárosaival. Azzal az Amerikai  Egyesült Államokkal, ahol néhány nap múlva új elnök lép majd hivatalba. Joe Biden személyében az az ember lesz a világ vezető hatalmának első embere, akit Szijjártó és a magyar kormány néhány héttel a november 3-i elnökválasztás előtt még javában ekézett. Szijjártó egy, a Facebookra októberben  feltett videón korrupcióval vádolta az akkor még csak elnökjelölt Biden fiát, ami egy diplomatától – Szijjártó külügyminiszterről van még mindig szó – nem igazán jó ötlet, sőt, kifejezetten bénázásnak számít.

Szijjártó azonban optimista a magyar-amerikai kapcsolatokat illetően, szerinte az akkori kijelentésének nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Kampány volt, mondja most Szijjártó, ilyenkor mond mindenféléket az ember.

Magyarország külügyminiszterét szeretnénk emlékeztetni, hogy nem nálunk volt kampány, hanem Amerikában. Vagyis, fölösleges volt idehaza hülyeségeket beszélni, és ezzel kárt okozni Magyarországnak.

Több visszapillantót, még több előrelátást!