Tovább osztogatja a kormány a lélegeztetőgépeket – Ukrajna újabb 50-et kap ingyen

NVZS 2020. november 14. 13:30 2020. nov. 14. 13:30

Újabb lélegeztetőgépek külföldre történő adományozásáról döntött a magyar kormány. Ezúttal Ukrajnának adnak oda térítésmentesen ötven darabot. Korábban már adományoztak Kárpátaljára ötven ilyen berendezést. A magyar kormány igyekszik több legyet ütni egy csapásra: jó színben feltüntetni magát a nemzetközi porondon, udvarolni a határon  túli magyaroknak, illetve menteni, ami menthető alapon, megszabadulni legalább néhánytól abból a minimum nyolcezer fölösleges lélegeztetőgéptől, amit a „fürkészei és portyászai” – irdatlan felárral – még tavasszal megvettek, leginkább Kínától.   

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az 1797/2020. számú kormányhatározat, amely intézkedik egészségügyi eszközök térítésmentes biztosításáról Ukrajna számára. Konkrétan: 50 darab lélegeztetőgépet ad át Magyarország a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (Ukrajnában jogi akkreditációval, illetve működési engedéllyel rendelkező) partnerszervezetén keresztül, az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ Jótékonysági Alapítvány (a továbbiakban: kijelölt átvevő) számára. Harminc napon belül le kell bonyolítani az ügyet. 

Ami külön érdekesség, hogy már korábban is volt hír arról, hogy Ukrajna kap tőlünk 50 lélegeztetőgépet. Október elején egy híradás szerint, egy részük akkorra már megérkezett. Az biztos, hogy újabb gépekről van most szó, ugyanis nem ugyanazok szerepelnek az augusztus 30-i vonatkozó kormányhatározat mellékletében, mint a mostani listájában.

Megszabadulnának a feleslegtől

Mint portálunk is folyamatosan beszámolt róla, tavasszal alaposan túltolta a magyar kormány a lélegeztető-beszerzéseket. A kormány megbízásából a világban szerte repkedő „fürkészek és portyászok” aktív segédletével sikerült mintegy 16 ezer lélegeztetőgépet beszerezni akkor, amikor még Orbán is arról beszélt, hogy a legpesszimistább becslések szerint is ennek csak a felére lenne szükség a járvány csúcspontján. 

A beszerzések meglehetősen botrányosra sikeredtek: egyrészt mérhetetlenül drágán vették, a világpiaci árnál három-négyszer drágábban a lélegeztetőgépeket, többet közülük egy fantomcégtől. Másrészt számos közülük nem lélegeztetőgép, hanem házi (és nem kórházi) alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmas gép volt.  

Habár elképesztő pénzt költöttek a gépek beszerzésére, több mint 300 milliárd forintot, nagy része feleslegessé vált (nincs is annyira szükség, s messze nincs annyi profi szakember, aki működtetni tudná azokat), így nem véletlen, hogy igyekeznek megszabadulni egy részüktől. A külgazdasági tárca igyekszik értékesíteni a feleslegből, amennyit csak tud, s emellett nagy adakozásba is kezdtek. Az ukránokhoz hasonlóan, kaptak már például a kirgizek vagy Csehország is.