Újabb pofonba szaladhat bele a magyar uniós elnökség 

HírKlikk 2024. augusztus 29. 18:15 2024. aug. 29. 18:15

A pénzügyminiszterek budapesti találkozója hivatalosan még mindig szerepel a szeptember 13-i menetrendben, ám egy tisztviselő szerint intenzív egyeztetések folynak a tagállami kormányok között annak felmérésére, hány miniszter fontolgatja a találkozó bojkottálását. Több miniszter már jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, még akkor sem, ha azt végül megtartják Magyarországon, beleértve Christian Lindner német pénzügyminisztert és észt, finn, litván kollégáit.

Az eurócsoport elnöke, Paschal Donohoe, Írország közkiadási minisztere a jövő hétig dönt arról, hogy megtartják-e az eurózóna pénzügyminisztereinek budapesti találkozóját – írta a Politico értesülésére  hivatkozva a Portfolio, amely megjegyzi, hogy a magyar soros EU-elnökség egyre több eseményét bojkottálják a tagországok és az Európai Bizottság.

A pénzügyminiszterek általában havonta egyszer találkoznak, de évente kétszer annak az országnak a területén tartják a találkozót, amely éppen az EU soros elnöki tisztségét tölti be. Mióta Magyarország júliusban átvette az unió soros elnökségét, Orbán Viktor miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett, „békemisszió” címszó alatt tartott látogatása miatt az Európai Bizottság és több tagállam bojkottálja úgy a budapesti programokat, hogy nem képviselteti magát döntéshozói szinten a találkozókon. Az EU pénzügyminisztereinek júliusi találkozóján több miniszter nyilvánosan is bírálta Orbán Viktort és a magyar kormányt, amiért Putyinnal találkozott, és nem helyezte előtérbe Ukrajna támogatását.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom