Újra hiánycikk lehet a narancs Magyarországon

HírKlikk 2023. szeptember 27. 08:05 2023. szept. 27. 08:05

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon, miután nemcsak a súlyos hurrikánok, de a betegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. A Pénzcentrum hazai iparági forrásoktól úgy értesült, hogy ez a kedvelt déligyümölcs drágulását okozhatja Magyarországon is, sőt, egyesek még áruhiányra is számítanak.

Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezetője a Pénzcentrumnak azt mondta: a helyzet több, mint kritikus, fél évszázada nem volt olyan alacsony a narancstermés a világon, mint ebben az évben lesz.

– Úgy látjuk, hogy az amerikai kontinensen kialakult helyzet – a floridai hurrikánok pusztítása, az extrém szárazság Brazíliában és egy komoly bakteriális fertőzés – eredményeképpen az elmúlt 50 év legalacsonyabb narancstermése várható 2023-ban. Ráadásul a szakértők hosszú távon elhúzódó problémát jeleznek, hiszen az ültetvények újratelepítése és termőre fordulása évekbe telhet. A fenti okok miatt jelentősen lecsökkent narancskínálat hatása pedig már most látható az árakon, és a közeljövőben a gyümölcs drágulása várhatóan fokozódik is majd – mondta Mészáros Dezső.

A Sió ügyvezetője szerint a helyzet példa nélküli, és biztosan érezni fogjuk a hatást Magyarországon is.

– Nehéz előre megjósolni a helyzet kimenetelét, hiszen példa nélküli narancskrízissel állunk szemben, így nemzetközi szinten is hiányoznak a tapasztalatok a várható lefolyásról. Amit azonban látunk, az az, hogy például Nyugat-Európában néhány forgalmazó már most mennyiségi korlátozásokat vezetett be és kevesebb narancslé kerül a polcokra. Nyilván mindezek a magyarországi forgalomra is hatással lesznek – mondta Mészáros Dezső.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Sió a minőségben nem köt kompromisszumot, amit lehet, azt megteszi azért, hogy aki a drágulás mellett is szeretne, az tudjon is narancslevet vásárolni.

– Magyarország egyik legnagyobb gyümölcslé-gyártójaként a minőségben nem szeretnénk kompromisszumot kötni, így sajnos ennek a brutális narancsáremelésnek egy részét kénytelenek leszünk az árainkban reflektálni. Ez azt jelenti, hogy az árak gyümölcstartalomtól függően, akár 40 százalék körüli mértékben is megemelkedhetnek majd. Nyilván napi szinten követjük a narancs világpiaci árának és ennek a narancskrízisnek az alakulását, de a következő egy évre sajnos nem várható javulás, így előreláthatóan 2024 folyamán magasabb narancsléárakkal kell számolnunk – tette még hozzá az ügyvezető.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom