Vírusra pöröllyel

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 15. 12:10 2020. okt. 15. 12:10

Idén csak az ünnepélyes zászlófelvonást és a Magyar Becsületrend átadását tartják meg az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó kormányzati programok közül a koronavírus-járvány miatt – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel. (…) Az államtitkár arra kéri az állami szerveket és az önkormányzatokat, hogy a programok szervezésekor ezt tartsák irányadónak, és kerüljék a sok embert mozgató rendezvényeket.

A programelemek elhagyásával, a kormány egyértelműen arra utal, hogy számol a járvány terjedésével és ezért az önkormányzatoknak sem javasolja tömegrendezvények szervezését. Ez eddig rendben is van. Amit továbbra sem értek, hogy közhatalmi jogosítványával élve, a kabinet miért nem beszél a további szigorítások bevezetésének lehetőségéről. A csehek és a szlovákok egyaránt érzik a veszélyt, és ennek megfelelően, két V4-es szövetségesünk az elmúlt napokban lépett is, és a hollandok sem késlekedtek.

– A professzionális cseh labdarúgó-bajnokságokat szervező liga közleményt adott ki, amelyben megerősítette: a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az élvonalbeli és másodosztályú küzdelmeket is felfüggesztették. November elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva.

– A szlovákok korábban döntöttek: egyéb korlátozó intézkedéseken túl – a tömegrendezvények betiltása mellett – a szabadtéren való maszkviseletet is megkövetelik a jövőben. 

– Az új holland előírások szerint, a háztartáson kívüli kapcsolatok öt személyről háromra szűkülnek, a tömegsport leáll, és felfüggesztik az idegenbeli sportmérkőzéseket is. A kereskedelmi egységeknek, az élelmiszert áruló boltokon kívül, este 8-as zárórát rendeltek el, az alkohol és drog kültéri fogyasztása is csak eddig megengedett. Emellett a múzeumok, könyvtárak látogatása csak foglalással, bejelentkezéssel lesz lehetséges. A kormány a lehető legkevesebb utazásra és távmunkára szólította fel a lakosságot.

Nem folytatom tovább a sort. Természetesen nem gondolom, hogy automatikusan követni kellene hollandusokat, a cseheket vagy a szlovákokat. De vizsgálni a helyzetüket és néhány dolgot „lekoppintani” tőlük nem volna felesleges. Mire gondolok:

– lehet, hogy a maszk használatát teljes körben el kellene rendelni hazánkban is, azaz nem csak zárt térben, hanem a szabad ég alatt is kötelezni kellene az embereket a kényelmetlen védőeszköz viseletére;

– Magyarországon is tiltani kellene a sportrendezvények látogatását (fedett, szabadtéri egyaránt), hiszen a nálunk színvonalasabb cseh labdarúgó bajnokságot is képesek voltak felfüggeszteni. (A keddi Németország-Svájc válogatott mérkőzést zárt kapuk mögött rendezték Kölnben, a járvány által „feldúlt” Ukrajnában viszont – érthetetlen módon – ugyan korlátozással, de 17.500 néző előtt rendezték a spanyolokkal vívott mérkőzést. Nekem valahogy a német hozzáállás a szimpatikusabb.)  

Minden intézkedésnél legalább három szempontot érdemes mérlegelni: elsősorban az egészségügyit, másodszor a gazdaságit és harmadikként a lelki ellenálló képességet. A politika művészete az, hogy ezen – az egymással szinte harmonizálhatatlan – tényezők kényes egyensúlyát megteremtse. Úgy hiszem, hogy az egészségügyi követelmények szigorítása és a tömegrendezvények teljes tiltása (meccs látogatás, felvonulás, tüntetés, futóverseny stb.) abszolút időszerű. A gazdaság vonatkozásában érdemi előrelépést jelentene, ha az otthon végzett munka részletes szabályainak kidolgozása megtörténne, és minél többen dolgoznának odahaza. A mentális fáradtság leküzdése elsősorban rajtunk, állampolgárokon múlik, és már attól is jobb kedvre derülnénk, ha a pandémiával kapcsolatos tájékoztatás hitelt érdemlő lenne.

És még valami. Október 31-én és november 1-jén a fél ország útra kel, hogy méltó módon megemlékezhessen elhunyt szeretteiről. A vasút- és buszpályaudvarokon tolongani fognak az emberek, de a benzinkutak shopjaiban is sokan lesznek. És ha ezen – reményem szerint szerencsésen – túljutunk, már egy újabb magas kockázatú jelenséggel fogunk találkozni: november közepétől megindul a karácsonyi bevásárlási roham, amely egészen december 24-ig tart. Az élelmiszer- ruházati- és műszaki áruházak vásárlók általi megszállása óriási terhelést jelent majd az eladóknak. A boltokban a megkívánt 1,5 méteres távolságtartást csak úgy lehet biztosítani, hogy korlátozni szükséges az üzletekben az egy időpontban ott-tartózkodók számát. Ez pedig az ajtók előtti hosszú sorban állást hozza magával.

Nehéz két hónap van előttünk. Mark Rutte holland kormányfő szerint, „a vírusra nehéz pöröllyel kell lecsapni, most, és nem később."  Lehet, hogy igaza van?