A napfény mesterséges pótlása szoláriummal

Veress Katka 2022. december 1. 14:50 2022. dec. 1. 14:50

Napozni, szoláriumozni egyaránt jó dolog, nem csak a szép barna bőrért, hanem a szervezetünk D-vitamin szükségletének kielégítésére is. Ha megtanuljuk, hogyan is kell ezt csinálni, nem csak szépek, divatosak lehetünk, de a szervezetünk, és beleértve a bőrünk egészségét is megőrizhetjük hosszú távon.

Első alkalommal mindig rövid időre feküdjünk be a szoláriumba (3-6 perc), majd fokozatosan, ahogy barnul a bőr, kis egységenként (2-4 perc) emeljük a szoláriumozás időtartamát. 

A szolárium előnyei: 

A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.  

A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV-fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között, már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. 

Az UV-fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki: túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű, szőke vagy vörös hajú, túlzottan szeplős, nagyon sok anyajeggyel megáldott, terhes, túl fiatal, gyógyszert szed (olyan gyógyszert, amely a bőrt fényérzékennyé teszi), túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe, hegesedést okoznak).

Tanácsok: 

  • Szolárium-használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket.
  • A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.
  • Szolárium-használat után célszerű hidratáló krémet használni, amely megelőzi a bőr kiszáradását.
  • Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet – ehelyett  védőszemüveg is használható –, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.
  • Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve, ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak.


Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, amelyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén, megégethetik a bőrfelületet is. A szoláriumozás bár megszüntetheti a téli napfénymentes idő okozta rosszkedvet, s a bőr vitamintermelésében is segítséget nyújthat, mégis a komoly kockázati tényezők elkerülésének érdekében, nagyon fontos, hogy csak azok használják, akiknek valóban engedélyezett, s ők is csak a megengedett ideig és körülmények között.