Retinol a ránctalanításhoz

HírKlikk 2023. április 4. 20:40 2023. ápr. 4. 20:40

A retinol anti-aging (öregedésgátló) csodaszerként ismert a bőrápolás világában. Akár rutinos bőrápoló vagy, akár csak most ismerkedsz ezzel a világgal, elmondjuk hogyan használd helyesen.

A retinol a retinoidok családjába tartozó A-vitamin-származék, ami nélkülözhetetlen a legtöbb szervünk működése szempontjából, illetve csontjainknak, agyunknak és izmainknak is nagy szüksége van rá. Népszerűsége a szépségiparban főleg az anti-aging, azaz bőrfiatalító hatásának köszönhető.

A retinol rendszeres használata során aktiválja a kollagén- és elasztinrostokat termelő sejteket, antioxidáns tulajdonságánál fogva pedig lassítja a már meglévő kollagén lebomlását. Emellett a pigmentfoltokat is halványítja, ugyanis a sejtosztódás stimulálásával kipörgeti az elszíneződött pigmentet. Segíti a hámréteg cserélődését, és fokozza a bőr vízmegkötő képességét is, és rendkívül hatékony szer a pattanásokra – írja a Femina.

A retinolt érdemes minél előbb beépíteni a bőrápolási rutinba. Első alkalommal érdemes egy kisebb bőrfelületen tesztelni, tapasztalható-e bármilyen bőrirritáció. Kerülni kell a használatát terhesség, illetve szoptatás alatt, vagy ha extrém érzékeny bőröd van.

Kezdetnek egy alacsonyabb koncentrátumú 0,1-0,2 százalékos formulát érdemes választani, később jöhetnek a 0,5-1 százalékos termékek, viszont a hámlasztó hatása miatt hidratáló-, illetve fényvédő krémet mindenképpen használni kell utána.
Tárolása légmentesen, sötét üvegcsében javasolt, ugyanis fény és levegő hatására veszít a hatékonyságából.

Forrás: femina.hu