Teszteld le, mitől táskás a szemed

HírKlikk 2023. július 3. 17:48 2023. júl. 3. 17:48

A szem alatti táskákat nem csak korrektorral lehet elfedni, a sötét karikák ellen tehetünk úgy is, hogy megtaláljuk a megfelelő kezelési módszert és azt alkalmazzuk.

A szemünk alatti terület az egyik legproblémásabb az arcápolás során, ugyanis itt a legvékonyabb a bőrünk. A sötét karikák nem csak a szemkontúrra vannak hatással, de fáradttá teszik a tekintetet is, egészséges életmóddal és megfelelő alvásmennyiséggel enyhíthetőek a szem alatti táskák erőssége, de ezeken felül léteznek még más kezelési módok is.

Az első lépés, hogy meg kell állapítani, milyen típusú karikák vannak az ember szeme alatt, ugyanis ez segít majd a megfelelő kezelés kiválasztásában. 

Tehát, amit tennünk kell az nem más, mint finoman megcsípni a szem alatti bőrréteget. Ha azt tapasztalat, hogy az elhúzott bőrréteg ugyanolyan színűvé válik, mint az arc többi része, az azt jelzi, hogy a szemkörnyéki területeken túl vékony a bőr, így a sötét karikákat részben a bőrön átlátszó erek okozzák. Ezt a típusú szemet érrendszeri sötét karikáknak hívjuk. 

A másik nagy csoport a pigmentált szem típusa. Ennél a bőrt összecsippentve továbbra is sötétebbnek látszódik a szem alatti bőrtónus. Ez a fajta szem a melanin felesleg következménye. Míg a pigmentált karikák többnyire barnás színűek, addig az érrendszeriek inkább kékes-lilás-rózsaszínes tónussal rendelkeznek, és gyakran puffadtak is.

És ezen felül létezik még kétféle csoport, a vegyes típusú és a strukturált. A strukturált szem alatti táskák többnyire a mélyen ülő szemeknél jellemzőek, ilyenkor a táskákat gyakorlatilag a szemre vetülő árnyéknak köszönhetjük. Ez gyakran az öregedés során megereszkedő szemhéjnál jelenik meg. Vegyes típusún az előző három fő típus bármilyen egyvelegét értjük.

Az érrendszeri sötét karikákat az átlátszó erek okozzák, de felerősítheti az alváshiány vagy az allergia is. Leginkább a világosabb bőrtónusú embereknél fordul elő, ennél a típusnál elő kell segíteni és javítani a kollagéntermelést. A C-vitamin, a hialuronsav hatásosak lesznek ebben. 

A pigmentált csoportba tartozóknál az a cél, hogy csökkentsék a hiperpigmentációt. Ebben a retinol és a C-vitamin segíthet, de a kojisav, a glikolsav és hidrokinont tartalmazó szérumok szintén enyhíthetik a hiperpigmentációt. Ha valóban pigmentált, sötét karikái vannak valakinek, kerülnie kell a túlzott napozást, és használnia kell mindig SPF-et tartalmazó szemkörnyékápolót.

A strukturált csoport tagjainak, tehát azoknak, akiknek mélyen ülő szeme van, ami reggel gyakran puffadt és táskás, akkor a koffeint tartalmazó szérumok és szemkörnyékápoló krémek segíthetnek lejjebb vinni a duzzanatot, és így az abból adódó árnyékok is megszűnnek. Emellett a peptidek, a retinol és a hialuronsav is enyhítheti a karikákat. Emellett túl sós ételeket és az alkoholt kerülni kell, valamint az sem árt, ha eleget alszik az illető.

Bármelyik csoportba is tartozzon valaki, nem kell rögtön több tízezres kozmetikai termékeket vásárolni azért, hogy változást tapasztaljon. A természetes gyógymódok hívei az uborkára esküsznek, vagyis a hideg uborkából levágott két szelet a szemen hagyva tíz percig, naponta két alkalommal, helyettesíthet bármilyen kozmetikai terméket. Az uborka mellett a paradicsom is egész jó hatást tud kifejteni, mert nagy mennyiségű likopint tartalmaz, ami halványítja a karikákat, és puhává tesz a bőrt. Egy kevés citrom és paradicsom levét össze kell keverni és egy vattakoronggal lehet felvinni a problémás területre. Tíz perc hatóidő után sima vízzel le kell mosni. 

Az almaecet szintén csökkenti a karikákat, és fiatalosabbá varázsolja a bőrt. Hasonlóan, vattakoronggal kell felvinni a bőrre minden este lefekvés előtt.

És az utolsó tipp: a filteres, koffeintartalmú teát meleg vízben kell kiáztatni, majd hűtőben kell hagyni pár percre. Ezután lehet a szemekre rakni, öt perc után már le is lehet öblíteni. 

A táskás szem mindenki számára zavaró, és szeretne tőle megválni. Ha a kozmetikai termékek, mint a krémek, korrektorok vagy a természetes módok nem váltak be, ezek mellett a kínai akupresszúra is hatásos, gyors megoldást nyújthat.

Via: Femina.