Gyönyörű lábfej halpedikűr segítségével

Foglár Noémi 2019. július 17. 13:10 2019. júl. 17. 13:10

Manapság egyre népszerűbb, és lassan megfizethetőbbé is válik az úgynevezett halpedikűr, amely során a szó szoros értelmében apró halak rágcsálják le a kedves vendég lábáról a bőrkeményedést.

 Az említett eljárás egyáltalán nem állatkínzás, sőt: a különleges halacskák akkor igazán boldogok, ha elhalt hámréteggel táplálkozhatnak. A láb gyönyörű lesz, a halak jóllaknak – minden fél jól jár tehát a halpedikűrrel, amelyet mostanság egyre több helyen kínálnak hazánkban is.

A halpedikűrnél alkalmazott állatok az úgynevezett piros szívogató márnák, amelyek a kezelés időtartama alatt az elhalt hámsejtek lecsipegetésével megtisztítják a bőrt, amely ezáltal simább lesz, eltűnnek a bőrkeményedések, sőt, a terápiát ajánlják pikkelysömörrel és ekcémával küzdőknek is, ugyanis a halak mindkét betegséget igen hatékonyan kezelik.

A halpedikűr során a lábakat egy erre a célra kifejlesztett medencébe kell beáztatni, ahol egyszerre akár száz apró halacska „veti rá magát” az ember lábára, hogy mikromasszázst végezve eltávolítsák az elhalt hámréteget, amellyel egyébként táplálkoznak.

A piros szívogató márnákat szokták egyszerűbben doktorhalnak is nevezni, ezek az apró, legfeljebb 12 centis halak a 32-36 C fokos vízben érzik jól magukat, így a pedikűr legalább abban hasonlít a hagyományoshoz, hogy meleg vízben kell áztatni a lábat.

Mivel a doktorhalaknak nincsen foguk, nem kell rettegni, hogy esetleg harapnak, csupán masszírozzák és megcsipegetik a pácienst, ami egyéntől függően akár még kellemes élményt is jelenthet. A halpedikűrnek az eddig említett áldásos hatásai mellett további előnyei is vannak, segít például a stresszoldásban, de egyes kísérletek már azt is bebizonyították, hogy a halacskák a narancsbőr ellen is hatékonyan alkalmazhatók.

A halak ilyen irányú alkalmazását Törökországban kezdték el, ott ugyanis természetesen igen komoly kultúrája van a törökfürdőknek, amelyek nyitott medencéiben élnek a doktorhalak, és végzik szorgosan munkájukat, vagyis tisztogatják a fürdőző embereket.

Hozzá kell tenni azt is, hogy Amerikában már több helyen betiltották a halacskák alkalmazását, ugyanis néhány szakértő úgy gondolja, hogy probléma lehet a higiéniával, a halak fertőzéseket vihetnek át egyik páciens lábáról a másikéra. A fertőzésveszély akkor is fennállhat, ha a kezelt lábon nyílt seb található, ilyen esetben tehát nem célszerű kipróbálni a halpedikűrt.

Nálunk azonban azok a szépségszalonok és kozmetikák, amelyek felvették szolgáltatásaik sorába ezt a különleges wellness kezelést, egytől egyig állatorvos által ellenőrzött halakkal dolgoznak, így nincs mitől tartani, bátran vállalkozhat a különleges kezelésre, aki kifogástalanul puha és selymes lábakra vágyik.

Forrás: Hírklikk