Ha a szem nem pihen – a szemfáradtság kezelése

Valentin 2022. március 25. 19:50 2022. márc. 25. 19:50

A szemfáradtság elsődleges oka egyértelműen a modern életvitel: a szem túlterheltségének legfőbb előidézője a számítógépes munkavégzés, amelynek során gyakran sokkal többet kell egyhuzamban néznünk a monitor képernyőjét, mint amennyit szemünk még a kifáradás jelei nélkül is tolerálni képes.

Tünetei a pirosság vagy irritáció, a nehéz fókuszálóképesség, a száraz, vagy épp vizenyős szemek. Emellett homályos vagy duplán látás, megnövekedett fényérzékenység, fejfájás, nyakfájás, vállfájdalmak, vagy hátfájás is előfordulhat. A tünetek megjelennek, amikor valami olyan tevékenységet végzünk, amely során szemünknek fokozottan  fókuszálnia kell. 

A gyógyszertárakban többféle szemcseppet és gyógyszert találhatunk, amely segíthet orvosolni a panaszainkat, ám sok természetes módszer is létezik arra, hogy megszüntessük a kellemetlen tüneteket. A szemfáradtság tüneteinek enyhítésére naponta rendszeresen masszírozzuk meg finoman szemhéjunkat. Javítja a szemek vérkeringését, megnyugtatja a szemek körüli izmokat, valamint stimulálja a könnycsatornákat, ezáltal is segítve a szemszárazság elkerülését.

Szem-masszázs

Ujjaival 10-20 másodpercig finoman masszírozza meg szemhéjait és szemöldök fölötti izmokat.

Ugyanezt tegye meg alsó szemhéjával is. Masszírozza meg halántékát és arccsontjait is. 
Naponta egy-két alkalommal ismételje. 

Tenyerelés

Remek gyógymódja a fáradt szemek kezelésének, főképp ha olvasástól vagy fényes monitorok és kijelzők nézésétől fáradt el szeme. Fő célja a nyugodt állapot biztosítása szeme számára, így az kevésbé fáradn el. 

 Üljön egyenes háttal, kényelmes pózban.
 Melegítse fel kezét tenyerei gyors összedörzsölésével. 
 Csukja le szemeit és tegye rájuk felmelegített tenyereit, anélkül, hogy nyomást fejtene ki  
 Relaxáljon és élvezze a nyugodt állapotot nagyjából 30 másodpercen át. 
 Lassan nyissa ki szemeit és nézzen körül. 
 Ismételje három-öt alkalommal.

Napozás

A napozás is tökéletes módja a fáradt, megterhelt szemek pihentetésének. A Nap energiái nagyon jót tesznek szemének, emellett pedig szervezetét arra ösztönzi, hogy D-vitamint termeljen, amely nagyon fontos egészsége szempontjából. A túlzottan erős napsütés elkerülése miatt ezt a gyógymódot reggel 8 és 10 között gyakorolja. 

A reggeli órákban keressen egy napos helyet. 
Csukja le szemét és engedje a napsugarakat szemhéjára. Élvezze a Nap melegét szemhéjain, és közben szemét lassan mozgassa fel-le, jobbra-balra, és körkörösen is. 
Összesen öt percig ismételje.

Szemtorna

A rendszeres szemtorna csökkentheti a szemfáradtságot. A mozgatás javítja a szem vérkeringését, rugalmasabbá teszi a szemmozgató izmokat, és javítja a fókuszáló és koncentrálóképességet.

Tartsa előre kartávolságra mutatóujját. Fókuszáljon rá, majd lassan mozgassa közelebb szemeihez, egészen addig, amíg tisztán rá tud fókuszálni a tárgyra, majd lassan kezdje el távolítani. Ismételje 10-15 alkalommal. 

Néhány másodpercig körözzön szemeivel az óramutató járásával megegyező, és ellentétes irányba is. négy-ötször ismételje meg. Néhány óránként ismételje. 

Hideg víz

A hideg víz nagyon hatékony az enyhe, szúró szemfáradtság orvoslására. Javítja a vérkeringést, ellazítja a szem körüli fáradt izmokat, és csökkenti a puffadást is. 

Fröcsköljön egy kevés hideg vizet arcára és csukott szemeire amikor azokat fáradtnak érzi. Gyors, megnyugtató hatású. Mártson egy puha kendőt hideg vízbe, csavarja ki a felesleget, és egy percre helyezze a hideg kendőt csukott szemeire. Szükség esetén ismételje meg. 

Ha szemei nem csak fáradtak, de duzzadtak is, alkalmazzon jeges borogatást. Csomagoljon néhány jégkockát egy tiszta kendőbe, és helyezze csukott szemeire. A duzzanat öt-tíz perces kezeléssel el is fog múlni. 

Meleg borogatás

A meleg borogatás ugyanúgy hasznos az enyhébb szemfáradtság kezelésére. Megnyugtatja a szemkörnyéki izmokat, csökkenti a szúró fájdalmat, és megnyugtatja a száraz szemeket. 

 Mártson egy puha kendőt meleg vízbe és csavarja ki a felesleges nedvességet. 
 Feküdjön le kényelmesen, csukja be szemeit, és helyezze a meleg kendőt szemhéjaira.
 Relaxáljon és lélegezzen lassan egy percen át. 
 Cserélje ki a kendőt, és ismételje három-négyszer.
 A kezelést napi egy-két alkalommal végezze.

Kamillatea

Gyors gyógymód szeme fáradtságának kezelésére a kamillatea, amelynek nyugtató hatása gyorsan csökkenti a szemeire nehezedő stresszt, valamint szemei körüli duzzanatot is csökkenti. 

 Áztasson két kamillatea filtert egy bögre meleg vízben öt percen át.
 Szedje ki a filtereket, az egyiket tegye hűtőbe, a másikat pedig hagyja hűlni picit.
 Ha a meleg borogatást szeretné, helyezze a még meleg filtert öt percre szemeire.
 A hideg borogatáshoz ugyanezt kell tennie, csak a hűtőben tárolt filter felhasználásával
 Ismételje, amilyen gyakran csak szeretné:

Igyon meg naponta két-három bögre kamillateát a szemfáradtsággal járó fejfájás és egyéb tünetek kezelésére. 

Uborka

Az uborkaszeletek gyorsan csökkentik a szúró érzést. Összehúzó hatása miatt segíti a szem körüli fáradt izmok megnyugtatását, csökkenti a szem alatti duzzadást, és halványítja a szemek alatti sötét karikákat is.

 Tegyen egy közepes méretű uborkát hűtőjébe 20-30 percre.
 Vágjon belőle vékony szeleteket és tegye szemhéjára.
 Napi egy-két alkalommal ismételje. 

Ugyanezt a gyógymódot burgonyával is kipróbálhatja. 

Teljes tej

A teljes tej alkalmazása közkedvelt módja a szemfáradtság csökkentésének. A tej zsírtartalma erősen nyugtatja a fáradt szemeket, valamint a tej a szemirritáció csökkentésére és a puffadás csökkentésére is alkalmas.

 Mártson egy vattapamacsot hideg tejbe.
 Gyengéden törölje vele át szemhéjait és szeme környékét néhány percig.
 Próbáljon meg relaxálni, és hamarosan érezni fogja a tej nyugtató hatását.
 Naponta egyszer, igény esetén többször is kezelheti fáradt szemeit ezzel a módszerrel.