Sós és édesvízi gyöngyök - melyiket válasszam?

HírKlikk 2019. március 24. 22:07 2019. márc. 24. 22:07

Érdemes már a vásárlás előtt eldöntenünk, hogy milyen ékszert szeretnénk, olyat ami édesvízi gyöngyből vagy amelyik sósvízi tenyésztett gyöngyből áll? Összefoglaljuk röviden a különbségeket.

Az első és legfontosabb különbség a tenyésztés helye, vagyis hogy az édesvízi gyöngyök tavakban, folyókban tenyésznek, míg a sósvízi darabok tengerekben, különböző partszakaszokon “készülnek”.

A második legfontosabb szempont, hogy nem mindegy, hogy egyes gyöngyök mennyi idő alatt alakulnak ki. Már csak azért sem, mert azok, amiknek több idő kell, azoknak az ára is meglehetősen magasabb, mint rövidebb idejű társaiknak. Az édesvízieknél ez az idő 1-6 év között mozog, míg sósvízi társaik esetében ez elérheti akár a 18 évet is. Azért ez nem egy rövid idő, főleg annak tudatában, hogy a kagylókkal elég sokat kell foglalkozni, hogy nehogy valami tönkretegye a benne növő igazgyöngy fényét. Tehát tisztán kell tartani a felszínét, valamint a partszakaszt is jól kell megválasztani, mert a szennyezés jócskán a minőség rovására megy.

A harmadik pont a gyöngyházréteg, ami a gyöngyöket borítja. Az édesvíziek csupa gyöngyház rétegből állnak, így érthetően nagyobbak is. Ellenben a sósvízi darabok nemcsak  kisebbek, de a felszínüket sem borítja annyi gyöngyházréteg, mint az édesvízi társaikat. A sósvízi gyöngyök egyik típusánál (akoya) ez különösen vékony, így azt mesterségesen is fel szokták javítani.

A negyedik pont, a már fent említett méretbeli különbségek, amelyek igen meghatározóak a két típus esetén. Az édesvízi gyöngyök, melyekből a Perla for You gyöngy webáruház ékszerei is készülnek, szemmel láthatóan nagyobbak, vagyis 3 milliméterestől egészen a 14 milliméteres darabokig találhatunk ilyeneket. A sósvizieknél ez már nehezebb, mert a különböző fajtákra mind egyedi méret jellemző. A legkisebbek az akoya gyöngyök, amik 4-8 milliméteres nagyság között helyezkednek el. Déltengeri társaik azonban már jóval nagyobbak, ezek akár már 18 milliméteres méretben is megtalálhatóak.

Ötödik pontként jelenik meg a gyöngyök színe, melyek alapján egy laikus nem feltétlenül tud megkülönböztetni egy édesvízi gyöngyöt egy akoyától, ezért ehhez szakember segítsége kellhet. A többiekkel már könnyebb dolgunk van, mert a tahiti gyöngyöt sötét, zöldes árnyalatáról azonnal meg lehet ismerni. A déltengerieket pedig nagy méretükről lehet felismerni, és különleges csillogásuk is árulkodó.

Hatodik pont, hogy árban rendkívül nagy a szórás, mivel egy édesvízi gyöngyökből készült gyöngysort már 100.000 forintért is beszerezhetünk, addig egy akoyákból készült akár 400-500.000 forintra is rúghat. Ez pedig még nem a vége, mivel egy tahiti gyöngysor már elérheti a 1,5 millió forintot is. A déltengeri gyöngyök pedig annyira ritkák és különlegesek, hogy azokat inkább csak egyesével vagy medálként lehet megvásárolni, mert így is 500.000 forint körül jár darabja. Ezek természetesen a tökéletesen kerek és csillogó darabokra vonatkozik.

Hétköznapokra inkább az édesvízi gyöngysor az ajánlott, míg egy igazán rangos és előkelő eseményre érdemes beruházni egy sósvízi gyöngysorra.

Forrás: Hírklikk