Szegény gazdagok…, avagy irigykedni felesleges!

Foglár Noémi 2019. július 9. 12:53 2019. júl. 9. 12:53

Mit is jelent ez a jelzős szerkezet? A szegény szó jelentése: anyagi javakban szűkölködő, a gazdag szóé ennek épp ellenkezője: anyagi javakban bővelkedő. Két egymással ellentétes fogalom hogyan alkothat egyetlen szószerkezetet?

Úgy, hogy a szegény szót más értelemben a „sanyarú sorsú, szerencsétlen” kifejezések megfelelőiként használjuk. Ha e kifejezéseket behelyettesítjük, nem mást kapunk, mint, hogy „sanyarú sorsú, szerencsétlen gazdagok”.

Ha lehet, e jelzős szerkezet az emberek túlnyomó többségének még visszásabbnak tűnik. Mi, átlagos anyagi körülmények között élő emberek, el sem tudjuk képzelni, hogy a gazdagság bármiféle hátulütővel járhat, hogy a gazdagság lehet rossz is, azt pedig végképp nem gondolnánk, hogy a gazdag ember nem biztos, hogy boldog. Mert ugyan, mi baja lehet neki? Mindene megvan, ami az élethez kell.

Most gondolkodjunk egy kicsit! Kezdjük el szép sorjában megkérdőjelezni az előbb említett feltevéseinket! Gondoljunk bele abba, hogy nyerünk a lottón pár milliárdot! Én személy szerint úgy érzem, hogy ha ez velem történne meg, szinte minden olyan cél és motiváló erő, amelyek az eddigi életemet irányították, megszűnnének.

 

Miért akarnék dolgozni? Hogy tudjak enni? Azért spóroljak, hogy el tudjak menni nyaralni? Ez mind felesleges cselekvés lenne, mert e célokra a pénz megoldást nyújtana. Persze nem azt mondom, hogy ez rossz lenne. Mindenki élvezné a pihenést, a dőzsölést, de biztos vagyok benne, hogy csak addig, míg a megszámlálhatatlanul sok irigye közül, ne adj Isten, valaki elrabolná valamely hozzátartozóját váltságdíj fejében. Ez csupán egy kiragadott és szélsőséges példa volt, de nem is ez a lényeg…

Nem az valónk értelme, hogy energiáinkat a társadalmi rangok, címek megszerzésébe fektessük, tehát nem az csupán a feladatunk, hogy haladjunk a szocializáció útján a társadalom által megkövetelt formában.

Az útkeresés az élet célja, a lélek és a lélekben elrejtett isteni tartalom megismerése. Nem más tehát, mint a belső béke és öröm elérése, azaz valódi elégedettséggel teli életet élni. Örömben élni annyit tesz, mint belső életet élni. Az effajta élet vezethet az önmegvalósításhoz, az emberi élet értelméhez. Ha erre a vándorútra lép az ember, akkor nem érték többé a lelke számára a vagyon, a szerencse, a hírnév, a siker, az elismerés, de érték minden, ami a lélekkel összefügg és harmóniában van.

Forrás: Hírklikk