Szolárium: átok, vagy áldás?

Veress Katka 2020. augusztus 27. 15:05 2020. aug. 27. 15:05

Hazánkban hosszú évek óta működnek szoláriumok, amelyek kétségtelenül egyre keresettebbek, s egyre modernebb kivitelűek. A nap sugarai így már télen is pótolhatók a barna bőr szerelmesei számára, mely manapság a jólét szimbóluma, s egyre nagyobb divat már a fiatalok körében is. A helytelen, vagy mértéktelen szolárium-használat azonban súlyos bőrproblémákhoz vezethet.

A szolárium előnyei: 

A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról. Ugyan gyorsabban érhető el mesterséges fénnyel az egyenletes barnulás, a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.  

A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV-fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között, már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. 

Az UV-fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig enyhíti az izületi problémákat, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.

A szoláriumozás hátrányai: 

Manapság már számos szolárium áll rendelkezésünkre: turbo- és hagyományos napágy, bronzszolárium, sőt, álló és fekvő típusok közül is választhatunk. A legfontosabb azonban felismerni annak a jelentőségét, hogy a napágy a napnál sokkal erősebb sugárzással rendelkezik, így képes néhány óra helyett, néhány perc alatt barnává varázsolni bőrünket. 

A túlzásba vitt (rendszeresen, heti több mint két alkalommal vagy egyszerre túl hosszú ideig történő) szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Az UV-sugarak meglehetősen felgyorsítják a bőr öregedését. A bőr elveszíti hidratáltságát, s lassan ráncok keletkeznek. Ennek megelőzésére nem csak a szolárium megfelelő használatára, de a bőrápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.  

Azonban nem az öregedési folyamatok gyorsítása a szoláriumozás egyetlen hátránya, ugyanis sajnos az UV-sugarak a bőrrák kialakulását is nagy mértékben elősegítik. A melanómában szenvedők száma az elmúlt tíz évben hazánkban is megsokszorozódott, s ez a korlátlan szolárium és bronzárium  használatnak is bizonyíthatóan köszönhető. 

Mindezek mellett, ha olyan szoláriumot választunk, amelyet nem tartanak rendesen karban, ahol nem cserélik kellő rendszerességgel a kabinok lámpáit, további problémák is felvetődhetnek: alapvető higiéniás gondoktól, a komoly szemproblémákon át, a súlyos bőrkárosodásokig.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki: túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű, szőke vagy vörös hajú, túlzottan szeplős, nagyon sok anyajeggyel megáldott, terhes, túl fiatal, gyógyszert szed (olyan gyógyszert, amely a bőrt fényérzékennyé teszi), túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe, hegesedést okoznak).

Tanácsok: 

  • Szolárium-használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket.
  • A bőrradír használatával eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az ezt követő mesterséges napozás során a bőr egyenletesebben barnul.
  • Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés (kezdjük 5 perccel, majd emeljük 10 végül 15 percre a szoláriumban töltött időt).
  • Szolárium-használat után célszerű hidratáló krémet használni, amely megelőzi a bőr kiszáradását.
  • Szoláriumozás alatt mindig csukva kell tartani a szemet – ehelyett védőszemüveg is használható –, mert az erős fénysugár károsíthatja a látást, s akár szürkehályogot is okozhat.
  • Szoláriumozás alatt nem célszerű kozmetikumokat használni (kivéve, ha bőrünket napvédő krémmel védenénk), ezek nem csak megakadályozzák a bőr egyenletes barnulását, de egyes esetekben bőrirritációt vagy hegesedést is okozhatnak.

 

Napfürdőzés előtt mindig el kell távolítani az ékszereket, amelyek nem csak hátráltatják az egyenletes barnulást, de átmelegedés esetén, megégethetik a bőrfelületet is. A szoláriumozás bár megszüntetheti a téli napfénymentes idő okozta rosszkedvet, s a bőr vitamintermelésében is segítséget nyújthat, mégis a komoly kockázati tényezők elkerülésének érdekében, nagyon fontos, hogy csak azok használják, akiknek valóban engedélyezett, s ők is csak a megengedett ideig és körülmények között.