Magyarországot lehet, hogy ma föl sem vennék az EU-ba

Tóth Bertalan 2018. május 9. 15:05 2018. máj. 9. 15:05

Május 9-én Európa szerte Európa napját ünnepeljük. Békésebb, józanabb korokban ennek a napnak pártpolitikától mentes ünnepnek kéne lennie, de sajnos ez a luxus manapság nem adatik meg számunkra.

68 évvel a Schuman-nyilatkozat megszületését követően, 14 évvel hazánk uniós csatlakozása után nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy Magyarországot ma lehet, hogy föl sem vennék az Európai Unióba. Sőt, talán a jelenlegi kormány nem is akarna csatlakozni ahhoz - fittyet hányva a magyarok elsöprő többségének akaratára, és elődeink évezreden át tartó küzdelmeire.

Az Unió alapítói egy olyan jövőt köveztek ki, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok között soha többé ne lehessen fegyveres konfliktus; hogy népeink a békés egymás mellett élést tapasztalják meg oly sok sorstragédiát követően.

Ma viszont azt látjuk, hogy a kormány folyamatosan gyengíti szövetségünket Európa népeivel. Magyarország, mely egykor élenjárója volt az európai eszmének, mára sajnos olyan országgá vált, ahol a kormány sutba dobja a demokratikus értékeket, és azokat valamilyen zavaros, gyanús, átláthatalan, de egyáltalán nem ismeretlen vezérlőelvekre cseréli.

Mi, magyar baloldaliak kitartunk amellett, hogy hazánk csak egy erős európai szövetség oszlopos és tiszteletreméltó tagjaként lehet hosszú távon sikeres, és töretlenül valljuk, hogy utunk nyugatra, és nem keletre vezet.

Ahogy az elmúlt, úgy az elkövetkező évtizetekben is azon fogunk dolgozni, hogy a magyarok az európai család teljes jogú tagjaként büszkén, emelt fővel járhassanak, és újra eljöjjön az idő, amikor sem szégyenkeznünk nem kell kormányunk miatt, sem külföldre menekülnünk előle.