Orbán stadiont vett a nyugdíjunkból

Tóth Bertalan 2018. január 24. 18:31 2018. jan. 24. 18:31

Fiatalabb koromban mindig irigységgel vegyes csodálattal néztem azokat az idősebb német, holland, svéd, dán vagy norvég embereket, akik a lakókocsijukkal hónapokra letáboroznak a Balaton parti kempingekben, vagy megtehetik, hogy többhetes európai városnéző körútra induljanak. Nos, ettől mi még messze vagyunk, sőt, egyre messzebb.

Orbán és csapata ugyanis sem a jövő, sem a jelen nyugdíjasait nem veszi emberszámba.

2011-ben a Fidesz 3 millió honfitársunkat kényszerítette arra, hogy lemondjanak az addig elért nyugdíjcélú megtakarításaikról. Az így elcsalt közel háromezer milliárd forintot pedig jelentős részben "vasvásárlásra" meg stadionokra költötték, az egyéni számlákra vonatkozó ígéretüket pedig nem tartották be. Ez történelmi bűn volt, hiszen Orbán a jövő nyugdíjasainak jelentős részét semmizte ki. Ma már mindenki tudja, hogy akik kitartottak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztáraknál, azoknak az eltelt 6 évben mintegy 70-80%-kal nőtt a nyugdíjcélú megtakarításuk.

De nem csak a jövő nyugdíjasaival bánt rosszul Orbán és csapata, hanem a jelen szépkorúival is. Azokkal, akik megértek már itt néhány változást, tudják, hogy minden lehetséges, tudják, hogy semmi sem tart örökké. Akik megérték már egy időtlennek hitt rezsim bukását. Ők azok, akiket nem könnyű megvezetni.

Látták, hogyan lesz egy radikális fiatal politikusból középkorú milliárdos oligarcha, és látták, hogyan lesz a szabadság leghangosabb hirdetőjéből zsarnok. Ők azok, akik azért dolgoztak évtizedeket, építették Magyarországot, hogy nekünk jobb, szabadabb életünk legyen egy igazságos Magyarországon. Ezért segítették az iskolázásunkat, figyeltek az egészségünkre, segítették a felnőtté válásunkat, és közben saját magukon spóroltak. Ők azok, akik szeretnének utazni, színházba járni, koncertre menni, olyan dolgokat tenni, amire nem jutott idejük a dolgos évek alatt. Akik egyszerűen csak szeretnék megélni a mindennapok örömét.

De ma ezt sokan nem tudják megtenni. Magyarországon több millióan mindennapi megélhetési problémákkal küzdenek. A mostani hidegben számtalan egyedülálló idős ember kerül életveszélyes helyzetbe amiatt, hogy nem tudja kifűteni otthonát. Magyarországon közel 100 ezer embernek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, az idősek több mint fele pedig kevesebb mint 100 ezer forint nyugdíjat kap havonta. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon ma egymillió nyugdíjas szegénységben él.

Ma az öregségi nyugdíjminimum - tíz éve változatlanul - 28.500 forint, miközben Szlovákiában ugyanez 80 ezer forint. Mégis mihez kezdjen az ember 28.500 forinttal? És most nem nyugat-európához hasonlítom magunkat.

A Fidesz csak az ÁFA megemelésével évi 100 ezer forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből és most 10 ezer forintot ad vissza Erzsébet-utalvánnyal.

A Fidesz csak szavazóként tekint a nyugdíjasokra, nem veszi őket emberszámba. De mi tudjuk, hogy az időskor nem lehet hátrány, a nyugdíj pedig nem adomány, hanem munkával és járulékfizetéssel megszerzett jog.

A biztonságos nyugdíjas élet feltételeinek megteremtéséhez - méltányos nyugdíjemeléshez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához, a nyugdíjminimum megduplázásához, vagy a kisemmizett magánnyugdíjpénztári extagok kárpótlásához - azonban változásra, kormányváltásra, a fideszes elit elzavarására van szükség. Mi ezen dolgozunk. Közös erővel áprilisban sikerülni fog!