A  Fidesz már szinte minden hatalmi ágat bedarált

Tóth Bertalan 2018. június 20. 09:37 2018. jún. 20. 09:37

A jól működő demokráciákban a hatalmi ágak szétválasztása a hatalommal való visszaélés megakadályozásának alapfeltétele. Itthon azonban a Fidesz már szinte minden hatalmi ágat bedarált. Az egyetlen, amely még próbálja megőrizni a függetlenségét a kormányzattól, az igazságszolgáltatás vagyis a bírósági rendszer. A civil társadalom mellett a bírósági rendszer a „soros”.

A bíróságok kormányzati hatalomtól való függetlenségét az elmúlt 8 évben több támadás érte a Fidesz részéről, így különösen:

- megfosztották az Alkotmánybíróságot korábbi jogköreitől és feltöltötték a testületet fideszes pártkatonákkal. Mindezt azért, hogy senki se szabhasson határt az ész nélküli törvényhozásnak, alkotmányozásnak;

- törvényellenesen eltávolították a Legfelsőbb Bíróság elnökét;

- törvényellenesen kényszernyugdíjaztak rengeteg bírót;

- annak érdekében, hogy szoros pórázon tartsák azokat a bírókat, akiket nem sikerült félreállítaniuk, létrehozták az Országos Bírósági Hivatalt, élén Szájer József – a Fidesz-alapító tagjának – feleségével, aki korántsem vádolható pártatlansággal. Ő az, aki belső háborút vív az őt ellenőrizni hivatott Országos Bírói Tanács képviselőivel, legutóbb pedig hazaárulónak minősítette azokat a kollégáit, akiknek nem tetszik az igazságszolgáltatás fideszesítése.

A Fidesznek mindezek ellenére sem sikerült teljesen felszámolnia a bírói függetlenséget a elmúlt 8 évben. Így a bíróságoknak köszönhető például, hogy még meg lehet tudni, hogyan gazdálkodik a Fidesz a közpénzekkel. A magyar bíróságok még nem hajoltak meg a Fidesz akarata előtt, hiába üzengetnek időnként fideszes politikusok a médián keresztül, mint például Rogán Antal, hogy milyen ítélet várnak el.

Ma azonban a független bíráskodás felszámolásához vezető út egy újabb állomásához érkeztünk. Orbán Viktor most már egyenesen fideszes házibíróságot akar létrehozni, a mai Alaptörvény-módosítás ennek is megteremti az alapját.

Ennek a bíróságnak pedig egyetlen dolga lesz: a Fidesz érdekeit védeni az állampolgárokkal, civil szervezetekkel és ellenzéki politikusokkal, azaz a magyar társadalommal szemben.

Ne legyen kétségünk, itt csak olyan ember lehet majd bíró, aki elkötelezett a Fidesznek, azaz nem a törvényeknek, hanem a Fidesz hatalmi érdekeinek lesz alárendelve, nem szolgálatot, hanem pártszolgálatot lát el. És úgy tűnik, hogy csak az elnevezésükben lesznek bírók, mert bírói tapasztalat nélkül fognak kormánytisztviselőket beültetni ítélkezni.

Amikor a hatalom részéről igazságtalanság ér valakit, akkor majd ehhez a bírósághoz kell fordulnia. Vajon lesz majd ott valaki, aki majd a Fidesz ellen fog ítélni? Valószínűleg nem. Láthatjuk, hogy a vádhatóság, az ügyészség is hogyan működik Polt Péter alatt.

Mennyi esélye lesz ezen a bíróságon egy a választásokat érintő állampolgári, ellenzéki kifogásnak? Hogyan fogják megítélni az újságírók közérdekű adatigénylését, ha azok az adatok kínosak a Fidesznek? Hogyan fognak ítélni egy fideszes oligarcha adóügyi perében?

Tudhatjuk a választ. Eddig az ilyen ügyekben a végső ítéletet a Kúria hozta meg, most majd Orbán emberei döntenek.

Éppen ezért azt mondjuk: el a kezekkel a bíróságoktól! El a kezekkel a magyar igazságszolgáltatástól, mert a kormányzati támadásnak beláthatatlanul súlyos gazdasági és társadalmi következményei lehetnek.