Ha valami ellen egy politikusnak küzdenie kell, az a szegénység

Tóth Bertalan 2017. október 16. 14:27 2017. okt. 16. 14:27

Holnap lesz 25 éve, hogy az ENSZ Közgyűlése a szegénység elleni küzdelem világnapjának nyilvánította október 17-ét. Ez a nap a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet. Arra a küzdelemre, amely - szemmel láthatólag - a Fideszt egyáltalán nem érdekli. Emlékezzünk rá Lázár János hogy is fogalmazott: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

Mert a jelenlegi miniszterelnök, mint egyfajta késői Don Quijote, vagy inkább Sancho Panza sokkal inkább küzd a saját, kitalált démonaival: Brüsszellel, Sorossal, kommunistákkal, nihilistákkal, alpinistákkal, biciklistákkal, "erőspistákkal" meg még ki tudja, kikkel.

Olyannyira értelmetlen ügyek ezek, hogy még Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője sem tudta megvédeni a nemzeti konzultációnak csúfolt gyűlöletkampányt, sőt fideszes korábbi miniszterek, Martonyi János és Stumpf István is bírálta a kormány tevékenységét, Navracsics Tibor több fideszes képviselő példaképe pedig cáfolta a konzultáció állításait.

Ezekre az ostoba és értelmetlen ügyekre a Fidesz "nemstróman" háttérembereinél, többek között Rogán Antal szomszédjánál, az elmúlt években mintegy 100 milliárd forintot költött a Kormány, miközben az elosztható adóforintokból az elmúlt hét és fél évben sokkal kevesebb jutott a szociális és jóléti kiadásokra, oktatásra, egészségügyre.

Ha valami ellen egy politikusnak küzdenie kell, az a szegénység. És itt nem a saját családjának vagyoni helyzetére kell gondolnia, ahogyan azt a Fidesz vezetői teszik, különösen az első számú vezetőjük, akinek családjában már javában szövik az offshore-os terv hálóját. Mert az államilag szervezett fideszes maffiahálózat családtagjai valóban nem szegények. Mindenki pontosan látja az urizáló fideszes elit életét, a helikopterezés iránti vonzalmukat, az EU-s pénzek lerablását, Mengyi Rolandot, Simonka Györgyöt, Farkas Flóriánt, a képmutatást és rongyrázást.

De látjuk azt is, hogy a kiváltságosok kormánya az elmúlt nyolc évben

- tovább mélyítette a magyar társadalomban meglévő egyenlőtlenségeket és feszültségeket;

- társadalmi csoportokat hagyott az út szélén és hergelt egymás ellen;

- azoknak adott többet, akiknek eleve több van;

- a nyugdíjrendszer szétverésével, a magánnyugdíj pénzek lenyúlásával, a korai nyugdíjba vonulás lehetőségének megszüntetésével, a rokkantnyugdíjak megszűntetésével több százezer ember jövedelmi helyzetét bizonytalanította el.

- a családtámogatásból pedig azoknak ad többet, akiknek többszázezer forintos fizetésük van, és a lakhatás terén is a jól keresők élvezhetik a milliós CSOK-ot.

Nem véletlenül beszélnek a közgazdászoktól a szociológusokig a dolgozói szegénységről, a gyermekszegénységről, a fiatalok munkanélküliségéről, a lakhatási válságról, az oktatás szétveréséről, az egészségügy tragikus helyzetéről, a fogyatékkal élők kiszolgáltatottságáról vagy az elszegényedő, magára hagyott idős emberekről.

Ezért mondjuk, hogy tegyünk igazságot! A Fidesz-kormánynak 2018-ban mennie kell, mert
- havonta ezer családot raknak az utcára Magyarországon;

- 100 ezer család nem tudja fizetni a jelzáloghitelét;

- 2010 óta se a családi pótlék, se az öregségi nyugdíjminimum egy fillérrel sem emelkedett;

- Mészáros "nemstróman" Lőrincnek 11 millió forintos az órabére, eközben az ápoló és tanár nem tud megélni a fizetéséből;

- az egyszülős családok fele, ahol félmillió gyereket nevelnek, mélyszegénységben él! Mert a Fideszt csak a gazdagok érdeklik;

- a Fidesz megszüntette a minimálbér adómentességét, és ezt a pénzt is odaadta a gazdagoknak;

- egymillió magyar ember nem tudja befűteni a lakását, és kétmilliónak van rezsitartozása;

- a kétmillió magyar nyugdíjas több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből tengődik!

A magyar embereknek biztos megélhetésre, igazságos Magyarországra van szükségük: a gyermekeknek, a felnőtteknek és az időseknek egyaránt.

Ezért teszünk igazságot 2018-ban
-Igazságot teszünk a fizetések terén, adómentessé tesszük a minimálbért.

-Igazságot teszünk a nyugdíjak terén, megduplázzuk a nyugdíjminimumot, felzárkóztatjuk a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat.

-Igazságot teszünk az energiaszámlákban, harmadával csökkentjük a gáz árát a kisfogyasztóknak, és nem hagyjuk fűtetlen lakásaikban megfagyni az egyedülálló időseket.

Közös jövőnkért, egy igazságos Magyarországért!