Az EP-választás nem volt sem fair, sem szabad

Vásárhelyi Mária 2019. május 28. 16:24 2019. máj. 28. 16:24

Harminc év alatt hozzászokott a magyar lakosság, hogy a politikusok - tisztelet a kivételnek - az államkasszát és a közvagyont fejőstehénnek tekintik, amelynek a tőgye körül ott nyüzsögnek, és más nem is férhet oda.

Ma már a közvélemény afféle eleve elrendeltetett dologként tekint arra, hogy a politikusi pálya munkaköri leírásához hozzátartozik a lopás, a csalás és a hazugság. Úgy gondolják az emberek, hogy az övéké úgysem lesz az a pénz, akkor pedig nekik mindegy, hogy ki lopja el.

És most ugyanez történik a választásokkal is. Mára hozzászokott az emberek többsége, hogy a "szabad" választás is csak afféle úri huncutság, és akinél az erő és a hatalom, az kénye-kedve szerint csalhatja el a választásokat.

Ma már gyakorlatilag senki nem tette szóvá, sőt természetesnek vették, hogy a Magyar Nemzet "mandátumbecslést" adott közre a választások estéjén, rögtön az urnazárás után, anélkül, hogy bármiféle megelőző kutatásra hivatkoztak volna.

Mint ahogy nem is végeztek kutatást. Az eredmények pedig kísértetiesen egybeestek a választások eredményével. Még arra sem vették a fáradtságot, hogy egy kicsit kozmetikázzanak ezeken, hogy ne lógjon ki ennyire a lóláb. Egyszerűen - szembemenve az uniós jogszabályokkal - a Magyar Nemzet hivatalos helyről megkapta, és nyilvánosságra hozta a választási eredményeket, amelyeket a jogszabályok szerint este 11-ig senki nem ismerhetett volna meg, és tilos volt nyilvánosságra hozni.

Mandátumbecslést ugyanis nem propaganda médiumok, hanem kutatóintézetek szoktak végezni, kutatások alapján. És ez csak az utolsó csalás volt, miközben az egész választási rendszerben lassan egyetlen olyan elem sem lesz, amely nem a kormánypártok hatalmi céljait szolgálná, és amelyet ne a csalás szándéka motivált volna.

És ezt nemcsak az állampolgárok, hanem a politikusok java része is tudomásul veszi. Egyedül Gyurcsány Ferenc említette meg a választások utáni beszédében, hogy Magyarországon nem voltak szabad és fair választások. És az EU is szemérmesen elfordítja a fejét. Pedig ugyanúgy fognak járni ezzel is, mint Orbán fertőző autokrata, diktatórikus, rasszista politikájával. Mire odanéznek, már késő lesz. Addigra túl sokan fognak kedvet kapni ehhez a környező országokban.