Kövér László és a fékevesztett ökörcsorda

Vásárhelyi Mária 2018. június 6. 12:30 2018. jún. 6. 12:30

Ti emlékeztek olyanra, amikor egy ellenzéki képviselő a parlamentben felszólította, a folyamatos szereptévesztés eredményeként a házelnök funkciót a pedellusi szereppel összekeverő Kövér Lászlót, hogy "próbáljon meg felnőni a megbízatásához és tanúsítson magas közjogi funkciójához méltó viselkedést".

Pl . ne vágjon pofákat ellenzéki képviselőtársai felszólalása közben, ne mosolyogjon gúnyosan, ha olyasvalaki beszél, akit nem kedvel, ne kommentálja az ellenzéki felszólalásokat a mellette ülőknek, ne vonja meg a szót attól, aki nem kedvére való mondatokat mond stb.

Én nem emlékszem ilyesmire, holott nap mint nap lenne oka rá az ellenzéknek. Csak már valahogy annyira hozzászoktak a folyamatos alázáshoz és nevetségessé tételhez a parlamentben, hogy eszükbe sem jut, hogy ezt nem kellene eltűrniük.

És hogy éppen fordítva, nekik kéne nap mint nap nagyon határozottan kikérni maguknak azt a stílust és hangnemet, ahogy beszélnek és bánnak velük, és kitalálni mindenféle eszközöket arra, hogy kikényszerítsék, hogy a kormánypárti képviselők megbízatásukhoz méltóan viselkedjenek és ne úgy, mint egy fékevesztett ökörcsorda.

A tűrés és megaláztatások elviselése helyett a támadás stratégiáját kellene választani. Nemcsak azért mert az emberi méltóság ezt követeli meg, hanem azért is, mert a kormánypártok éppen azért alázzák folyamatosan az ellenzéket, hogy gyávának és gyengének lássa őket a közvélemény. Mert pontosan tudják, hogy ebben az országban a politikában minden az erőről szól. Oda szavaznak az emberek, ahol az erőt látják.