2023: Brazília, 2021: Washington, 2006: Budapest

Föld S. Péter 2023. január 9. 10:28 2023. jan. 9. 10:28

Jair Bolsonaro, a legutóbbi választásokon vesztes egykori brazil elnök keményvonalas támogatói vasárnap megrohamozták az ország kongresszusát, elnöki palotáját és legfelsőbb bíróságát. Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, 2021 január 6-án az amerikai Capitolium épületét támadták meg Donald Trump bukott elnök csalódott hívei, 2006-ban pedig Budapesten voltak zavargások, amikor az akkori szocialista kormány ellen tüntetők szétverték a Magyar Televízió – akkor még a Szabadság téren álló – épületét, rendőrökre támadtak, autókat gyújtottak fel. Három évszám, három város – a történet ugyanaz.

Most vasárnap a feldühödött Bolsonaro-hívek áttörték a rendőrségi kordont és behatoltak a törvényhozás épületébe, emellett a közelben fekvő elnöki palotát és a legfelsőbb bíróság épületét is megtámadták. Többen bejutottak a kongresszus épületébe és ablakokat is betörtek. 

A tavalyi brazíliai választások előtt nem sokkal, október elején Orbán Viktor is beszállt Bolsonaro kampányába. „Nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Jair Bolsonaro elnök úr” – írta akkor Orbán a Twitteren Bolsonaroról, a brazil népet pedig Bolsonaro támogatására szólította fel: „Kedves brazil barátaim, önök fontos választásra készülnek! Több mint 30 éve szolgálom hazámat, itt Európában. Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr... Azt kívánom, hogy folytathassa a munkáját, és önök Brazíliában mindannyian élvezhessék ennek áldását. Olyan elnökről beszélünk, aki a progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé. Sok sikert kívánok önöknek! Go Bolsonaro!”

Orbán előtt Novák Katalin, nem sokkal elnöki beiktatása után, igen szívélyes és barátságos, már-már meghittnek mondható körülmények között találkozott Bolsonaróval. Az államfő tavaly júliusban járt Brazíliában, ahol egy közös, mosolygós fotó aláírásaként azt közölte a nyilvánossággal, hogy „az elnök úrral mi a béke követei vagyunk”.

Néhány hónappal később, miután kiderült, hogy nem a magyar kormány favoritja, Bolsonaro lett a befutó, Novák Katalin a Twitter-oldalán egy angol nyelvű üzenetben sajátos módon üdvözölte a választás győztesét, Luiz Inácio Lula da Silvát, ismertebb nevén Lulát. „Nehéz helyzet, amikor ilyen szoros verseny után kell elhagyni a hivatalt. Minden jót és sok sikert kívánok a megválasztott brazil elnöknek”. Vagyis, tulajdonképpen nem a választáson győztes Lulának gratulált, hanem Orbán Viktor harcostársának, Bolsonarónak üzente meg, hogy együttérez vele.  

Két évvel ezelőtt, 2021 január 6-án a Orbán-kormány egy másik szövetségesének, Donad Trump volt amerikai elnöknek a hívei támadtak az államrendre. A washingtoni Capitolium ostromában öten vesztették életüket, négy tüntető és egy rendőr, több mint száz ember vettek őrizetbe. Több mint egy tucat személyt vádoltak meg garázdasággal, és negyven embert kisebb mértékű törvénysértésekkel. Nem sokkal korábban Donald Trump egy nagygyűlésen arra szólította fel híveit, hogy vonuljanak be az amerikai törvényhozás épületéhez. 

Mindez nagyon hasonlított arra az esetre, amelyre ma már sokan hajlamosak másként emlékezni. 2006 szeptemberében Toroczkai László hívására ezrek gyülekeztek a Magyar Televízió székháza előtt, sokan betörtek a televízió épületébe, ott törtek és zúztak. Mások betörték az intézmény ablakait, voltak, akik gépkocsikat gyújtottak fel. A zavargásokban több mint másfélszázan sebesültek meg, közülük minden második rendőr volt. A Hír TV élőben közvetítette az eseményeket, sőt – akkori sajtóhírek szerint – előre tudhattak valamit, hiszen több külföldi tévéstábnak is szóltak, hogy álljanak készenlétben, mert hamarosan érdekes dolgok fognak történni.