278 millióért újították fel Novák Katalin rezidenciáját 

Föld S. Péter 2022. november 30. 14:32 2022. nov. 30. 14:32

Mostanában kevés szó esik arról, hogy Magyarország jobban teljesít, pedig nem volna helyes szó nélkül elmenni az eredményeink mellett. Mert bár vannak gondok, magas az infláció és a rezsit sem tudják sokan kifizetni, de a legszükségesebbekre jut elegendő. Például, arra, hogy Novák Katalin államfő beköltözhessen a 278 millió forintért felújított XII. kerületi elnöki rezidenciába. A házban a szokásos helyiségek mellett mozi-, zene- és sminkszoba is található.

Több mint fél évet kellett várnia az államfőnek, hogy beiktatása után birtokba vehesse az őt megillető rezidenciát, a ház azonban mostanra elkészült, s minden van benne, ami szem-szájnak ingere, vagy amire egy államfőnek szüksége lehet. A villát korábban egyszer már felújították, akkor, Schmitt Pál távozása után Áder János költözött a XII. kerületi házba, az ő hivatalba lépése előtt 38,5 millió forintba került az épület rendbe tétele. Azóta persze változtak az árak, nemcsak a sajt, a tojás, a krumpli, hanem az építkezés is többe kerül, nem meglepő, ha ezúttal mintegy kilencszer annyit kellett fizetni a felújításért, mint tíz évvel ezelőtt.

A mostani építési munkálatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rendelte meg az ugyancsak állami kézben lévő Kiving Kft.től, a kivitelezés bruttó 278 millió forintot kóstált, de ebben az összegben az eszközök beszerzése – nettó 35 millió forint – is benne van. A hírek szerint az épületben a szokásos szolgáltatások mellett számos, a mindennapi életben viszonylag ritkának számító kiszolgáló egység is lesz, így például mozi-, zene- és sminkszoba. Utóbbi korábban nem került szóba, igaz, Novák Katalin előtt korábban nem volt női köztársasági elnöke Magyarországnak.

A magyar állam egyébként példás nagyvonalúsággal gondoskodik a közjogi méltóságairól, figyel arra, hogy a volt államfők hivatali idejük letelte után is emberhez méltó életet élhessenek, ebből kifolyólag Novák elnök asszonynak sem kell majd az ápolókéhoz és a tanárokéhoz hasonló röhejes jövedelemből élnie, ha már nem lesz köztársasági elnök. Ez az idő persze még messze van, Novák Katalin még csupán első elnöki ciklusa elején van, a magyar államfők pedig – a hivatalából a plágiumbotránya miatt dicstelenül távozó Schmitt Pál kivételével – ki szokták tölteni hivatali idejüket. Ezzel együtt, érdemes megemlíteni, hogy Novák Katalinnak, ha már nem lesz államfő, élete végéig járnak a mindenkori volt köztársasági elnököt megillető juttatások. A magyar állam gondoskodik a megfelelő színvonalú lakhatásáról (ehhez egyfős személyzetet is biztosít), és szintén élete végéig jár neki a házelnök mindenkori fizetésének 1,1 szeresére rúgó apanázs, ami – Kövér László mostani javadalmazását figyelembe véve – mai áron mintegy 4 millió forint lesz. Mindemellett – és tényleg csak a miheztartás végett említjük, nem azért, hogy az olvasók irigykedjenek – ugyancsak élete végéig rendelkezésére áll az államfőnek a személyes gépkocsihasználat, ügyeinek intézésére a háromfős titkárság, valamint ingyenes az egészségügyi ellátás. 

És arról se feledkezzünk meg, hogy a most felújított rezidenciája kertjében kutyakennel is található. Hogy kutyát is adnak hozzá, vagy azt hozni kell otthonról, az sajnos nem derül ki a hivatalos szövegekből.