A csókosoknak minden, Budapestnek nesze semmi

Föld S. Péter 2020. október 9. 12:00 2020. okt. 9. 12:00

Nem mondunk újat az olvasónak azzal, hogy a kormány nem különösebben kedveli Budapestet. Ez az ellenszenv nem most alakult ki. Már az első Orbán-kormány idején voltak ennek jelei, amikor látványosan fejlesztéseket állítottak le, „szüneteltették” a 4-es metró, valamint a később a város szélére száműzött Nemzeti Színház építését. Most megint nem jut a turisztikai fejlesztésekből Budapestnek, miközben a miniszterelnök szülőfaluja, Felcsút, látványosan gyarapodik.

Elsősorban a volt polgármester, Mészáros Lőrinc egyik fő üzletágát, a turizmust szeretnék felfuttatni Felcsúton, de víztározó is épül a miniszterelnök szülőfalujában, miközben a Budapest – ahogyan Karácsony Gergely főpolgármester fogalmazott – egyetlen fityinget sem kap.

„Van pénz a turizmus támogatását célzó Kisfaludy-programban, csak éppen nem oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van rá. Budapestre a jelen állás szerint egy árva fitying sem jut”. Ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. A Magyar Turisztikai Ügynökség magyarázata szerint, azért nem részesül Budapest a támogatásban, mert arra számítottak, hogy a fővárosban áll helyre leggyorsabban a turizmus. A főpolgármester úgy gondolja, hogy tévedtek, hiszen a magyar fővárost nagyon sok külföldi keresi fel, és ezek a turisták most a vírus miatt elmaradtak.

Visszafogottan fogalmazott Budapest első embere, mert azt is megkérdezhetnénk, hogy milyen szakmai felkészültségű emberek ülnek a turizmust irányító szervezetben, ha csak egy ilyen gyatra magyarázatra futotta nekik. Miből gondolták, hogy Budapesten áll helyre a leggyorsabban a turizmus, hiszen még a nagycsoportos óvodások is tudják – de egy közepes képességű alsó tagozatos biztosan –, hogy Budapestet elsősorban a külföldi turisták látogatják.

Ehhez képest, Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt azt tudta mondani a Kossuth Rádióban, hogy Budapest olyan üzleti modellt követ, amely a külföldi turistákra épít. Azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat változtasson ezen az „üzleti modellen”, mert ez a helyzet nem változik, és Budapest jövőre is bajba kerül

Cinikus szöveg, mert a miniszterelnök azt elfelejtette említeni, hogy ez az általa üzleti modellnek nevezett helyzet nem most állt elő, hanem mindig is így volt. Míg a Balatont a tó vize és az erre épülő szórakozási lehetőségek miatt, többnyire magyarok látogatják, addig Budapestre a város látványosságai, gyönyörű épületei és nem utolsósorban mással össze nem hasonlítható hangulata miatt, többnyire külföldiek jönnek.

Ez a cinikusan „üzleti modellnek” nevezett állapot volt jellemző akkor is, amikor még a miniszterelnök embere, Tarlós István volt a főpolgármester, sőt, már Demszky Gábor idején is így volt, valamint őt megelőzően mindig, amióta világ a világ.

Nem mellesleg, a budapesti „üzleti modell” nem kevés bevételéből egész Magyarország igen sokat profitál, így azok a régiók is, amelyeket most a kormány a válság miatt – egyébként helyesen – megsegít, miközben a fővárost – nagyon helytelenül – ahol csak teheti, gátolja.

Karácsony Gergely idézett Facebook-bejegyzésében azt is nehezményezi, hogy a Kisfaludy program nyertesei ezúttal is a szokásos körök: a miniszterelnök barátai és üzletfelei, valamint a „méltatlanul elhanyagolt" Felcsút. „A kormány a bajban újra a szerencsések mellé áll, és azokat hagyja az út szélén, akiknek igazán szükségük volna a segítségre”.

Karácsony szerint, ha az állam folytatja kicsinyes bosszúját Budapest ellen, a következmények beláthatatlanok lesznek.