A Fidesz legrosszabb hete

Bánó András 2020. december 4. 07:28 2020. dec. 4. 07:28

Amikor a múlt hét végén Demeter Szilárd megírta elhíresült, hírhedt cikkét, bizonyára azt hitték a Fideszben, és a párt holdudvarában, hogy ezen majd gyorsan túl lesznek. Álmukban sem gondolhatták, hogy a Fidesz történetének talán legrosszabb hete következik ezután. Pedig a csapások egymás után jöttek. Demeter a MAZSIHISZ-nek még próbált egy általa elfogadhatónak tartott választ adni, de azután kénytelen volt írását visszavonni (azt, hogy szó szerint bocsánatot kért volna, sajna nem hallotta senki), és még a Facebook oldalát is törölni volt kénytelen.

Azután robbant a Szájer-bomba, akkora nagyot szólt, mint egy atomtámadás. Az évtizedek óta Brüsszelben dolgozó fideszes képviselő egy szexorgián bukott le, drogot találtak a hátizsákjában, és az ereszcsatornán leereszkedve próbált menekülni, de egy arra sétáló járókelő szólt a rendőröknek, és elkapták. Noha pár nappal korábban – amíg a partira nem derült fény – mindenkit meglepett váratlan lemondásával, amelynek okaként az elfáradást jelölte meg, hamar kiderült, hogy a jogtudós hazudott, pártját, annak elnökét, feleségét, családját és a fideszes közvéleményt is megpróbálta átverni. Az ügy hullámai nem csitulnak, a bulit szervező brüsszeli fiatalember arról beszélt az újságoknak, hogy korábban már megfordult nála hasonló partikon több fideszes képviselő is.

Következett egy újabb kínos ügy, hivatali vesztegetés és korrupciógyanú miatt a rendőrség őrizetbe vette, és bilincsben vitte el Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkárt. Egy vállalkozó ugyanis azt ígérte az Orbán Viktor által 2018-ban kinevezett helyettes államtitkárnak, hogy ha segít neki elnyerni egy pályázatot, valamint megszereznie azokat a földterületeket, amelyek az új vállalkozáshoz szükségesek, akkor öt százalékos tulajdonrészt ad számára az új cégben. Az ügyészség szerint, Nagy János az ajánlatra rábólintott, és később meg is szerezte a cégben felajánlott tulajdonrészt, a vissza nem térítendő százmilliókért cserébe.

Közben – mellesleg – már harminc aláírás gyűlt össze az Európai Néppárt frakciójában azért, hogy zárják ki onnan Deutsch Tamás fideszes képviselőt, mert két interjújában Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította a magyar politikus. Weber frakcióvezető ugyanis azt mondta, hogy akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell tartani a jogállamiság és a költségvetési kifizetések összekapcsolásától. Deutsch szerint ez az érvelés a náci és kommunista időkben volt használatos.

Végül kiderült, hogy az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint Magyarország ellen a 7. cikk szerinti jogállamisági eljárásban a tartózkodó szavazat nem számít leadott szavazatnak, hiába van más állásponton Magyarország. Noha testületi döntés még nincs, a Bíróság majdnem mindig azonosul a főtanácsnok véleményével, így nem kérdőjeleződhet meg utólag a Sargentini jelentés elfogadása.

És még nincs vége a hétnek!