A Gazprom még nem reagált Kubatov és a Ferencváros felajánlkozására

Föld S. Péter 2024. július 9. 07:20 2024. júl. 9. 07:20

„Volt kapcsolatfelvétel a Gazprommal”, mondta az Index Konkrétan című műsorában Rónai Egonnak nyilatkozva Kubatov Gábor. A Ferencváros elnöke nyitott lenne egy Gazprom-szerződésre, ám megkeresésükre a világ legnagyobb földgázkitermelőjeként ismert orosz nagyvállalat még nem válaszolt.

Április végén röppent fel a hír, hogy a Gazprom lehet a Ferencváros főszponzora. Az akkori értesülést a Ferencváros nem kommentálta, a Külügyminisztérium pedig mindössze egy szűkszavú és semmitmondó válasszal reagált a sajtó érdeklődésére. Azt írták, hogy a Gazprom nem szerepel a szankciós listán és minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb. 

„A helyzet az, hogy a Gazprom csak egy cég Magyarországon, ami irdatlan hasznot húz belőlünk a gázszállításokkal” – mondta most Kubatov, aki nemcsak a Ferencváros elnöke, hanem a Fidesznek is egyik alelnöke egyben. „A mi stadionunk például egy biztosítótársaságról van elnevezve, aminek az ismertsége nyolc százalék volt Magyarországon, amikor a szerződés elindult, most 80 százalék felett van. Velünk tudnak jó üzletet kötni ezek a cégek. Az ajánlatok kimentek a Gazprom felé, de válasz nem érkezett rá. Ha esélyt kéne mondani, akkor úgy látom, hogy öt százalék az esélye mindössze a szerződéskötésnek.”

A futball világát kevéssé ismerők számára jegyezzük meg, hogy Kubatov a cég nevének említése nélkül a Groupama biztosítótársaságról beszélt a Ferencváros stadionjának elnevezése kapcsán. Azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy a fővárosi futballklubok szinte mindegyike – az FTC gyakorlatától eltérően – a klub valamelyik egykori legendás játékosáról nevezte el a stadionját. Az MTK-é például Hidegkuti Nándor, az Újpesté Szusza Ferenc, a Vasasé Illovszky Rudolf, míg a Budapest Honvédé Bozsik József nevét viseli. Még a felcsúti csapat névadója is futballista, nem is akárki: a valaha élt legismertebb magyar futballista, Puskás Ferenc spanyolországi becenevét (Pancho) kapta a különös keresztségben. (Igaz, Puskás Öcsi – később Öcsi bácsi – soha életében nem játszott Felcsúton, lehet, azt sem tudta, hogy létezik ilyen település Magyarországon.)

Groupama nevű futballista viszont biztosan nem lépett pályára a Ferencváros színeiben. Ilyen nevű kapus, hátvéd, középpályás, de még gólerős csatár sem létezett, ám a Ferencváros regnáló vezetése valamiért nem tartotta fontosnak, hogy valamelyik zöld-fehérben futballozó híresség – például Albert Flórián – nevét viselje a klub stadionja.

Kubatov arról is beszédesen hallgatott, amiről pedig a Gazprom kapcsán érdemes megemlékezni. A multicég ugyanis egészen Oroszország ukrajnai agressziójának kezdetéig a nemzetközi futball elitjéhez tartozó csapatok szponzora volt, ám miután Orbán Viktor Putyin nevű barátja 2022 február 24-én megtámadta Ukrajnát, ezen csapatok legtöbbje megszakította a kapcsolatot az inváziót nemcsak közvetve, hanem közvetlenül is segítő óriásvállalattal. A Gazprom hatalmas nyereségéből pénzzel támogatja az oroszok háborúját, sőt, saját hadsereget is üzemeltet: tavaly májusban például a cég magánhadseregébe toborzott zsoldos katonák Bahmutnál harcoltak a hazájukat védő ukránok ellen. 

Kubatov klubelnök a Konkrétan című műsorban azt sem kötötte a nyilvánosság orrára, hogy Orbán Viktor korábban még arról beszélt: nem kellene megengedni, hogy a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot. E megfogalmazás értékéből az sem von le sokat, hogy nem mostanában mondta ezt a Fidesz elnöke, hanem 2007-ben – a Fidesz 19. születésnapján. Akkor úgy fogalmazott, „Nem kellene megengedni az utánunk következő fiataloknak, hogy miután mi a szovjet rendszer legvidámabb barakkja sorsától megszabadultunk, most a Gazprom legvidámabb barakkjává tegyék Magyarországot... Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik.” 

Jelen állás szerint azonban nem kell attól tartani, hogy a legnépszerűbb magyar futballklub a Gazprom barakkjává válik. Kubatov Gábor ugyan nem zárkózik el az együttműködéstől, sőt, mint mondta, kifejezetten „nyitott lenne rá”, de ennek, meglátása szerint, ma hozzávetőlegesen öt százalék a valószínűsége.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom