A nyugdíjasok szájába rágja a kormány, hogy jön a nyugdíj

Föld S. Péter 2023. január 11. 07:00 2023. jan. 11. 07:00

Január 12-én érkezik az emelt nyugdíj! Január 12-én érkezik az emelt nyugdíj! Nem bolondultunk meg, hogy mindent kétszer mondunk, és a szövegszerkesztőnk sem dobta fel a talpát. Mindössze arról van szó, hogy érzékeltetni kívánjuk azt a kormányzati lázas igyekezetet, amellyel a nyugdíjasok szájába kívánják rágni, hogy a kormányra minden körülmények között számíthatnak.

Keményen ráhajt a kormány a nyugdíjasokra, mert bennük látja a szavazótábor megmaradt támaszát. A fiatalabb korosztályra eddig sem nagyon számíthatott a Fidesz, a mostani, az Erasmus program leállításáról szóló brüsszeli döntés után pedig még inkább elásták magukat Orbánék az ifjabb generációnál. Érthető hát, ha a Fidesznek szüksége van a nyugdíjasok szimpátiájára (valamint majdani szavazatára), ezért szinte kétnaponta jön valamelyik emberüktől a mantra, amelynek a lényege egyszerű, mint a faék: nyugdíjasok, pénz áll a házhoz, a kormány szeret benneteket és mindig számíthattok rá!

A kormány ezzel hülyének nézi a nyugdíjasokat, úgy tesz, mintha azok nem tudnák, hogy – amennyiben munkanapra esik –, minden hónapban 12-én érkezik a pénz a számlájukra, akiknek pedig a postás viszi a nyugdíjat, azok sem utaznak el az előre megjelölt napon Ostiába homárt és polipot enni, hanem otthon maradnak, és fegyelmezetten várják a pénzt.

A sort egyébként Orbán Viktor nyitotta meg, amikor december 14-én a közösségi oldalán bejelentette, hogy január elsejétől 15 százalékkal emeli a nyugdíjakat a kormány. A miniszterelnök már alá is írta az erről szóló rendeletet, és hogy senkinek se legyen hiányérzete, azt is hozzátette, hogy bár az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, a kormány ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védi a családokat, ugyanakkor fontos cél a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése.

Ezután rövid karácsonyi szünet következett, ám az új esztendő ismét közléssel indult: január 3-án Nacsa Lőrinc a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában azt közölte a nyilvánossággal, hogyha „a baloldal lenne hatalmon, akkor se 13. havi nyugdíj, se nyugdíjemelés nem lenne, és nem védené az időseket a rezsistop, illetve az árstopok rendszere. A Fidesz-KDNP azonban megbecsüli az időseket” – tette hozzá a nagyobb nyomaték kedvéért. Orbánhoz hasonlóan ő sem felejtette el megemlíteni, hogy „az elhibázott brüsszeli szankciók és az ukrajnai háború miatt” nehéz időket él Európa, de a magyar nyugdíjasok most is számíthatnak a kormánypártok segítségére.

Négy nappal később, január 7-én Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott azt közölte a nyugdíjasokkal, hogy jó hírrel indul az év a szépkorúaknak: hamarosan mindenki megkapja a megemelt nyugdíjat. A politikus mindezt a Facebook-oldalán megjelent videóban tette közkinccsé, miközben azt sem rejtette véka alá, hogy „az Orbán Viktor vezette polgári kormány kiáll az idősek érdekeiért: eddig öt alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot és visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Hozzátette, hogy „a nyugdíjasok ebben az évben is számíthatnak Magyarország kormányára.”

Akinek még ennyi tájékoztatás sem volt elég, annak ott volt a kormányszóvivő január 10-i közlése. Szentkirályi Alexandra a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy „a kormány a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartja az idősek megbecsülését, így a jelenlegi intézkedés egy átlag nyugdíj esetében havi 27 ezer, éves szinten pedig 353 ezer forintos emelést jelent, amely a 13. havi nyugdíjnál is érvényesül majd.”

A kormányszóvivő – fegyelmezett pártkatonaként – a többiekhez hasonlóan, mindenkit megnyugtatott, hogy „a mostani nyugdíjemeléssel a kormány védi a nyugdíjasokat”, az időseknek jó egészséget, békét és biztonságot kívánt, továbbá hozzátette, a kormányra továbbra is számíthatnak.

Magára vessen az a nyugdíjas, aki ennyi szájbarágás után sem érzi a megbecsülést. Az pedig, hogy az Európai Unió országai közül nálunk a legmagasabb az infláció, a régióban Magyarországon legdrágább az üzemanyag, viszont – Bulgária után – mi vagyunk Európa legszegényebb országa, fényes bizonyítéka annak, hogy a nyugdíjasok a kormányra mindig számíthatnak.