Az egész világ bennünket, magyarokat irigyel 

Föld S. Péter 2024. október 19. 15:20 2024. okt. 19. 15:20

Azt mindig is tudtuk, hogy a nagyvilág irigyen tekint ránk, magyarokra. Próbálják ellesni a titkot, hogy mitől vagyunk ennyire sikeresek, de hiába az igyekezet, a fasorban sincsenek hozzánk képest. Orbán Viktor szerint nemcsak ő, hanem sokan mások is Trump győzelmében reménykednek, csak nem merik kimondani, és Szijjártó Péter is hasonlóképpen nyilatkozott: szerinte többen is velünk vétóznának egy sor nemzetközi kérdésben, csak félnek az NGO-któl, meg a liberális médiától.

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor a The Pioneer kiadó podcastjának, s a miniszterelnök egy kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nem ő az egyetlen, aki Donald Trump győzelmében reménykedik. Csak ezt nyíltan kimondja, míg a többi politikus titokban teszi ugyanezt. 

Hasonló szellemben nyilvánult meg Szijjártó Péter külügyminiszter, aki éves meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt arról beszélt, hogy az őszinteség fontos, de látja külföldi kollégáin, hogy azt nem teheti meg mindenki: nem ritka, hogy a külföldi kollégák odamennek hozzá és azt mondják: „Pítör, ugye ezt is vétózzátok, ugye ezt is megakadályozzátok?” Mire Szijjártó visszakérdez, hogy tudnak-e ebben segíteni, de azt mondják, hogy „Pítör, ezt nem lehet”. Pítör – most már tudjuk, így nevezik Szijjártót a kollégái – szerint ezek a meg nem nevezett kollégák azért sem mernek vétózni, mert országukban „instabil a politikai helyzet”, például ott vannak „az NGO-k és a liberális média”.

Persze, nem ma tudtuk meg, hogy bennünket, magyarokat mindenki irigyel. Három évvel ezelőtt, még a Covid-járvány csúcsán, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy hamarosan egymillió adag kínai vakcina érkezhet Magyarországra, Menczer Tamás – akkor még külügyi államtitkárként – azzal dicsekedett, hogy égtek a telefonvonalak a magyar külügyminisztériumban. Mindenki a magyar csodára volt kíváncsi. Arra, hogy mi ez, és hogy ők miért nem tudnak erről. Menczer akkor úgy fogalmazott: azt, hogy Európának mennyire kell a kínai vakcina, mi sem mutatja jobban, hogy miután nyilvánosságra került, hogy a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat, „néhány órán belül 14 európai ország jelentkezett a kínai gyártónál. Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban”, erősítette meg a saját szavait az államtitkár.

Sajnos, bármennyire is jó lett volna, nem mindenki támasztotta alá Menczer szavait. Stella Kyriakides például kifejezetten cáfolta, hogy már 14 európai ország jelentkezett volna a kínai oltásért, szerinte Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, amely tárgyalt a kínaiakkal a vakcináról. Márpedig Stella Kyriakides akkoriban az Európai Unió egészségügyi biztosa volt, tehát, ha valaki, ő biztosan tudott volna arról, hogy Magyarországon kívül más uniós ország is bejelentkezett a kínaiaknál.

Nem meglepő persze a velünk szemben megnyilvánuló összeurópai irigység. Miközben mi töretlenül fejlődünk és előre megyünk, nem hátra, a nyugati országok csak hanyatlani tudnak, ahhoz értenek igazán, mert az az ő valódi terepük. Ahelyett, hogy ellesnék a titkainkat és tanulnának tőlünk. Ha nekik is volna Mészáros Lőrincük, Tiborcz Istvánjuk, nem állna olyan rosszul a szénájuk, mint most. Ami pedig a járvány kezelését illeti, már a pandémia alatt is érezni lehetett, hogy teljesen ki voltak akadva a sikereink miatt. Különösen a világpiaci árnál jóval drágábban beszerzett, és csak igen mérsékelten hatékony (finoman fogalmaztunk) kínai vakcina miatt sápadtak az irigységtől. Nem beszélve a másik magyar sikertörténetről, egy maláj szélhámostól szintén drágán megvásárolt, többnyire használhatatlan lélegeztetőgépekről.

Ez a sárga irigység faktor, ami miatt annyi konfliktusunk van a nemzetközi színtéren. Ha a nyugat is előre menne és nem hátra, akkor egy rossz szót sem szólnának a magyar kormányra, Orbán Viktor pedig nem volna kénytelen magányosan álldogálni (vagy éppen üldögélni) a nemzetközi összejöveteleken.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom